3FM nieuws

Onderzoek wijst uit: Stress door studieschuld!

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek wijst uit: Stress door studieschuld!

Uit onderzoek blijkt dat studenten die geld lenen voor hun studie vaker last hebben van stress, vermoeidheid en emotionele uitputting. Ook maken ze zich zorgen over het krijgen van een burn-out en zien ze vaker af van sociale activiteiten, omdat die te duur zijn. Kortom: studieschuld lijkt voor flinke stress te zorgen!

Onderzoek

In totaal zijn er 563 HBO- en WO-studenten ondervraagd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Van de student die lenen zegt 73 procent druk of klachten te ervaren. 40 procent van de ondervraagden is emotioneel uitgeput en één op de vijf is bezorgd over het krijgen van een burn-out. 3FM dj Sander en NOS nieuwslezer Dieuwke Teertstra bespraken het in de ochtendshow.

ISO vs. Den Haag

Het ISO ziet dat het leenstelsel een grote impact heeft op studenten. "Lenen raakt studenten niet alleen in de portemonnee, maar ook emotioneel. Dat is met dit onderzoek een feit geworden," zegt voorzitter Tom van den Brink.

Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zegt dat de stress niet alleen met de financiën te maken heeft. Keuzestress en sociale druk van social media spelen er, volgens haar, ook een grote rol in.

Hoe zit dat bij jou?

Ster advertentie
Ster advertentie