3FM nieuws

Fans van muziekdocu's en komedie: Spinal Tap 2 komt eraan

foto: Spinal Tapfoto: Spinal Tap
  1. Nieuwschevron right
  2. Fans van muziekdocu's en komedie: Spinal Tap 2 komt eraan

Ben jij fan van zowel muziekdocumentaires en komedie? Let dan even goed op: want er komt een vervolgfilm aan voor de cult-classic 'This is Spinal Tap' uit 1984, waarin een fictieve rockband wordt gevolgd tijdens hun 'rise to fame'.

"Huh, waar heb je het over?", horen we je zeggen. Geen zorgen, we leggen het hieronder uit.

Mockumentary

Een mockumentary is een film- en televisiegenre waarin een bepaald onderwerp (fictief of echt bestaand) wordt besproken zoals in een documentaire, maar die de feiten niet heel serieus neemt. Zie het als een parodie of zelfs als satire, waarbij het onderwerp eigenlijk belachelijk gemaakt wordt door middel van vooroordelen.

Goede voorbeelden uit mockumentary-genre zijn de welbekende series The Office en Parks & Recreation. Voor een goeie film binnen het genre moet je dus Spinal Tap (1984) of bijvoorbeeld de film What We Do In The Shadows (2014) van Taika Waititi en Jemaine Clement checken, waarin drie vampiers proberen samen te leven in een klein appartementje in de echte wereld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spinal Tap

This Is Spinal Tap is een mockumentary die de spot drijft met de muziekwereld, specifieker de rock-wereld in de jaren '80. Geregisseerd door Rob Reiner, volgt de film de fictieve band Spinal Tap tijdens hun tournee.

Wat de film zo grappig maakt, is de briljante manier waarop het de clichés van de rock-'n-rollwereld uitvergroot. Van bizarre backstage-eisen tot absurde albumhoezen en van mislukte optredens tot komische interviews, This Is Spinal Tap parodieert op prachtige wijze de absurditeiten van de muziekindustrie. En daarnaast zijn de scènes alleen qua onderwerpen uitgeschreven. Dus in principe is ALLE tekst geïmproviseerd door de acteurs.

De titel Spinal Tap verwijst naar een denkbeeldige volume-instelling. Die zin uit die scène is inmiddels een legendarische uitspraak onder muzikanten. Je checkt de scène hierboven, maar we raden aan gewoon de hele film te gaan kijken.

Lang verhaal kort: This Is Spinal Tap is een tijdloze komedie die niet alleen muziekliefhebbers vermaakt, maar ook een mooie inkijk geeft in de extremen van het zijn van een rockster. Je checkt de hele film via deze link (YouTube).

Deel 2 met grote namen?

De grote reden waarom we deze film uit de jaren '80 uitlichten is omdat er inmiddels is bevestigd dat er een Spinal Tap 2 in de maak is. De film moet ergens in 2024 uitkomen en heeft al grote sterren weten te strikken voor eventuele rolletjes. Denk bijvoorbeeld aan bevestigingen van niemand minder dan Sir Paul McCartney (The Beatles) en bijvoorbeeld Elton John.

Dus ga vooral de eerste film kijken en kijk daarna uit naar deel twee. Veel plezier!

Ster advertentie
Ster advertentie