3FM nieuws

Met deze 7 tips ben je zo van je festivaldip af

  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze 7 tips ben je zo van je festivaldip af

Iedere festivalganger herkent het: het festival is voorbij en je valt in een groot zwart gat. Na drie dagen geen zorgen aan je kop, lol, alcohol en non-stop feesten moet je weer naar huis. De festivaldip is een bekend fenomeen onder festivalgangers, maar je kunt er gelukkig ook wat aan doen.

Psychologen Roxanne Hosemans en Anne-Minke Mulder van Praktijk Psychowijs, die zich richt op jongeren die te maken hebben met tegenslagen, geven ons hun beste tips tegen de festivaldip.

Tip 1: Blijf actief

"Je leven bestaat niet alleen uit ellende, ook in je dagelijks leven kun je leuke dingen doen. Ga dus de week na het festival leuke dingen doen en ga niet zitten wachten tot er weer een festival is. Leef nu! Hierdoor voorkom je dat je in een zwart gat valt."

Tip 2: Zorg dat je onder de mensen bent

"Als je last hebt van een dip, heb je de neiging om weinig te gaan doen. Je voelt je dan sneller alleen. Je eigen houding versterkt dat alleen maar, omdat je afwezig overkomt. Het is dan voor anderen niet aantrekkelijk om gezellige dingen met je te doen. Terwijl sociaal contact iets is wat je goed kunt gebruiken in een dip. Ga dus door de weerstand heen en zoek mensen op."

Tip 3: Zoek fijne momentjes

"Zie je nu vooral het negatieve? Zap met je aandacht! Geluk zit hem in de kleine dingen. Bedenk elke avond drie kleine maar fijne momenten van die dag en schrijf ze op. Denk aan lekker eten kopen, lachen met een vriend, een succesmomentje op je school of werk, of een ander leuk moment van die dag. Het werkt echt."

Tip 4: Neem het festival mee naar huis

"Het fijne van festivals zit hem in de vrijheid en blijheid. Neem dit mee naar huis en ga, spontaan, met een zelf in elkaar geflanste pastasalade en een stel vrienden in het park eten. Muziekje erbij... en de sfeer is aan. Eten moet je toch, maak het daarom leuk."

Tip 5: Luister muziek terug

"Vette band gezien? Zet dan ook thuis die muziek in je playlist. Je geheugen werkt met associaties, dus bij het horen van de muziek kun je je weer een beetje in de festivalsfeer wanen. En daardoor word je weer een beetje gelukkiger."

Tip 6: Zoek je festivalvrienden op

"De kans is groot dat je op een festival nieuwe mensen hebt leren kennen, of misschien zelfs nieuwe vrienden hebt gemaakt. De kans is groot dat je deze mensen niet meer ziet, wat je festivaldip alleen maar erger maakt. Plan daarom een borrel om nog een keer je mooiste festivalherinneringen op te halen of foto's terug te kijken. Dan heb je ook weer wat om naar uit te kijken."

Tip 7: Kijk vooruit

"Dit klinkt misschien als een cliché, maar blijf niet hangen in wat is geweest. Kijk vooruit, wie weet staat er binnenkort wel nog een festival op je planning. Richt je op de energie die je krijgt van samen toeleven naar een volgend festival, en je bent voor je het weet uit je dip."

Ster advertentie
Ster advertentie