3FM nieuws

1000 seconden met Thomas Azier: "Mensen moeten meer observeren, niet oordelen"

  1. Nieuwschevron right
  2. 1000 seconden met Thomas Azier: "Mensen moeten meer observeren, niet oordelen"

In de '1000 Seconden' van woensdag 29 april is te gast: een interessant persoon! 3FM-dj Mark van der Molen praat met iemand die hem eindeloos fascineert: Thomas Azier. De muzikant vertelt van alles over zijn nieuwe muziek én het wereldbeeld dat daarbij hoort.

Frankrijk

Thomas is blij dat 'ie weer even met iemand aan de telefoon hangt, want hij is de afgelopen weken goed ziek geweest. Na een reis kreeg hij last van benauwdheid, die een paar weken aanhield. Of er corona in het spel was, is niet duidelijk, maar hij is inmiddels weer beter! Hij belt met Mark vanuit Parijs, waar de maatregelen een tandje heftiger zijn dan in Nederland.

Thomas: "Als je boodschappen wilt doen moet je met een papiertje naar buiten, het is best militant. Macron spreekt de bevolking ook belerend toe, dat is anders dan bij ons. De sfeer op straat is grimmiger." Omdat hij de coronacrisis vanuit een ander land beleeft, beseft 'ie dat het in Nederland écht allemaal wel goed voor elkaar hebben. Wat 'ie het meest mist uit ons kikkerlandje? Crackers met kaas naar binnen werken, aan het aanrecht.

Love, Disorderly

Voor de release van zijn album Love, Disorderly stond in juni een expositie gepland, maar dat soort extra zaken vallen nu allemaal weg. Eigenlijk past dat heel goed bij het idee dat Thomas met zijn muziek wil uitdragen: "We zitten in een tijd waarbij het heel moeilijk is om te ontkennen wat er om je heen gebeurt. Het wordt steeds lastiger om wéér verhaaltjes te verzinnen over een jongetje en meisje die verliefd worden, dat wilde ik dus ook niet doen. Ik wil ruimte openlaten voor de luisteraars van mijn muziek, ook in de videos die daarbij horen."

Daarom heeft hij met drie onafhankelijke filmmakers videos gemaakt bij zijn muziek, verspreid over heel 2019. "Ze hebben de ziel van de wereld geprobeerd te vatten, de gekheid waar we voor deze crisis inzaten. En dat hebben ze zonder oordeel geprobeerd te doen. Observeren is denk ik het hoogst haalbare. Observeren, niet oordelen. Niet alles is zwart wit!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Siberië

Begin maart stapte Thomas in de Transsiberië Express voor een optreden vlakbij de grens met Mongolië, een plek waar het toen -36 graden was. "Het was een bizarre ervaring. Je wimpers bevriezen, je ogen bevriezen... En de concertorganisatie daar was een teringzooi, haha. De gast die ons ophaalde was zó dronken van wodka dat hij op handen en voeten de zaal uitliep en moest overgeven. De meest rare dingen maak je mee."

Toch heeft de reis hem ook een ander perspectief gegeven op 'reizen' an sich. "Dit zijn prachtige verhalen die je voor altijd koestert, maar ik denk er steeds vaker over na: hoelang kan dit nog, hoe praat je dit nog recht voor jezelf? Moet ik nog wel touren? Ik vraag me af hoe comfortabel we moeten zijn met reizen. Ik ben daar heel bevoordeeld in, maar stel mezelf wel steeds vaker die vragen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie