3FM nieuws
NTR

Hoe maak je het als hiphop artiest in Nederland?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak je het als hiphop artiest in Nederland?

Hoe maak je het als hiphop artiest in Nederland? En hoe zet je een goede liveshow neer? 3FM-dj Vera Siemons nodigt Githa Biekman uit in de studio om te praten over de hiphop scene in Nederland.

Wat doet een boeker?

Githa Biekman is boeker bij AT Bookings en verzorgt onder andere de boekingen voor 3FM Talent Snelle, Jebroer en Frenna. Maar wat doet een boeker nou eigenlijk? Githa: "Je bent eigenlijk de sales afdeling van de artiest. Je bent betrokken bij de ontwikkeling van de live carrière op het podium en waar de artiest de microfoon pakt buiten de studio."

En het dagelijkse leven van boeker is niet bepaald een nine to five job, want volgens Githa ben je de hele dag bezig met meetings, mails en belletjes. En daarnaast ga je nog langs bandrepetities en zeker in het festivalseizoen draai je de hele dag door.

Wat betekenen artiest en boeker voor elkaar?

Snelle, Jebroer, Frenna en Ronnie Flex zijn o.a. hiphop artiesten die zijn aangesloten bij AT Bookings. Maar hoe komen artiesten daar terecht? En wat kun je als goede boeker betekenen voor een artiest? Githa: "Er zijn programmeurs en festivals die ons benaderen, of we gaan er zelf op uit. Vervolgens benaderen wij festivals en podia met de vraag: past één of meerdere van onze artiesten bij jullie evenement?"

Githa vertelt dat er vaak wordt gekeken wat voorheen geprogrammeerd is bij de podia en festivals. Maar ook: wat is de wens van de artiest? In samenwerking met de artiest en het management wordt een plan gemaakt en dat plan is voor het komende (anderhalf)jaar, voor clubs en festivals.

Snelle

Hij is nog niet heel lang bezig, maar is deze maand 3FM Talent en heeft miljoenen streams en views. Hoe is Snelle bij AT Bookings terechtgekomen? Githa: "Eigenlijk via Jebroer, want daar heeft hij vorig jaar getekend. En Jebroer zit al langer bij AT Bookings dan ik, dus zo is hij vorig jaar bij ons binnengekomen." Githa en haar collega's bespreken altijd alles met elkaar wanneer er een nieuwe artiest binnenkomt. En over Snelle waren ze het unaniem eens.

Hetgeen wat ons raakt bij Snelle is zijn storytelling. Hij kan het liedje heel goed brengen, dus we zeiden meteen: let's go!

Wat heb je nodig als hiphop artiest?

Hiphop groeit steeds meer in Nederland en er zijn steeds meer hiphop artiesten. Maar wat is de key om een goede hiphop artiest te worden? Githa: "Voor mij komt het aan op duidelijk profiel, waar sta je voor en welke muziek maak je? Het complete verhaal en het plaatje moet kloppen. En de binding met de fans is heel belangrijk."

Miljoenen views, streams en followers is niet het belangrijkste

En al die miljoenen streams, views en grote following dan? Dat is volgens Githa ook belangrijk, maar echt niet het belangrijkste: "Als je 10 miljoen volgers hebt op Instagram, maar mensen kijken alleen maar omdat je een hype bent, dan betekent dat niet dat mensen geld neerleggen om jou te zien optreden. Heb je twintig duizend volgers, maar koopt hetzelfde aantal mensen een ticket voor je concert, dan is dat veel meer waard. En dat kan het verschil zijn.

Van tapeshow naar show met liveband

Ronnie Flex, Lil' Kleine en Frenna maken tegenwoordig een enorme liveshow van hun optreden. Maar hoe gaat dat proces precies? En waar begin je mee? Soms duurt het een tijdje voordat een artiest klaar is met zijn tapeshow, maar soms is een artiest er ook al snel klaar mee én klaar voor een grote liveshow met een band.

Als je een artiest groter wil neerzetten, kun je niet met een kleine show aankomen.

Githa: "Het is een lange weg en de kern zit hem in het repeteren. Je moet aan elkaar wennen, zowel de band als de artiest. Met Frenna ging dat in samenspraak. Hij behoort tot de top van de urban scene en is enorm gedreven en getalenteerd."

Zelf boeker worden?

De muziekindustrie zoals Vera het kent is 'best wel' een mannenwereld, zeker in de urban scene. Of Githa het idee heeft dat ze zich twee keer zo hard moet bewijzen? Githa: "Ja, zeker aan het begin, maar dat heeft er ook mee te maken dat je een groentje in de scene bent".

Laatste tip

En voor iedereen die zelf boeker wil worden, heeft Githa een gouden tip: "Het is heel belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan, maar ook dat je goed kunt verkopen, dus wil je boeker worden? Ga bij een callcenter werken. Een goede boeker is een goede verkoper."

Ster advertentie
Ster advertentie