3FM nieuws

De bandbus van The Royal Engineers fikte volledig af

  1. Nieuwschevron right
  2. De bandbus van The Royal Engineers fikte volledig af

Afgelopen mei brak er brand uit in de bandbus van de Utrechtse band The Royal Engineers, waarbij de band al zijn instrumenten kwijtraakte. Wat doe je dan als band? Bassist Rob den Tuinder vertelt hoe het de band sindsdien is vergaan.

Vlammen

Op de terugweg van een optreden bij Radio 2, ergens in mei van dit jaar, ruiken de bandleden van The Royal Engineers een raar luchtje in hun busje. Ze bellen de ANWB en kijken onder de motorkap; daar komt een klein beetje rook vandaan. Niet heel veel aan de hand, denken ze. Maar als ze weer instappen komen er ineens vlammen uit de ventilatieroostertjes. In paniek rennen ze weg uit het busje en bellen ze de brandweer. Ze zijn bang dat het busje ontploft. Van een afstandje zien ze hoe het busje volledig afbrandt.

Rob: "Dat wegrennen was niet nodig geweest. Je staat de hele tijd te tobben. Moet ik teruglopen om mijn spullen te pakken of niet? De brandweer was er in een kwartiertje, maar die tijd leek uren te duren. Het is ook echt bizar hoe snel het interieur van een auto vlam vat. Daar zouden ze echt iets voor moeten verzinnen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verzekering

De gitarist heeft bij het beetje rook uit de motorkap zijn gitaar al uit het busje gehaald. Het busje is een Renault Master uit 2003 met daarin ook een gloednieuw drumstel, waar drummer Michiel Buijsse twee maanden voor heeft gespaard. Verder ook nog een basversterker, basgitaar, gitaarversterker, effectpedalen, een piano en een synthesizer van de platenbaas, die hij al vet lang heeft. De verzekering dekt het allemaal niet. Alleen de drummer had voor zijn drumstel een verzekering, waardoor hij een deel van het geld terug kon krijgen.

"Die instrumenten koop je wel weer ergens. Er zat niet per se heel veel emotionele waarde aan. Toch zoek je jaren naar het instrument dat echt bij je past, dus als je die eindelijk hebt gevonden en het busje brandt af, is dat wel rot."

Klote en onwerkelijk

De nacht op het ongeval is het vooral mijmeren over de situatie. Hoe regel je instrumenten, want de band heeft veel shows op het programma. Hadden ze de spullen uit het busje moeten halen? Rob zegt dat het vooral een klote en onwerkelijk gevoel is: "Het was gelukkig geen traumatische ervaring. Het is vooral klote van je spullen en een hoop gedoe. De vraag was: gaan we het redden om nieuwe spullen te regelen?"

Dikke korting

Gelukkig krijgen ze snel hulp. Vrienden lenen instrumenten uit en klasgenoten van het conservatorium organiseren een benefietconcert in Ekko, die gratis beschikbaar wordt gesteld. Ook starten ze een fundraiser. Dat levert bij elkaar €8.000 op. Van dat geld kopen ze eerst een nieuw busje van €6.000 en de spullen die ze geleend hadden, zoals de synth van de platenbaas. Verder is het ieder voor zich. Gelukkig komt een muziekwinkel speciaal voor de band met dikke kortingen.

De nasleep

De dingen die ze op de planning hebben staan, zoals het releasen van een clip, moeten uitgesteld worden. Wel hebben ze alle shows gewoon kunnen spelen en zijn ze zelfs gekozen om mee te doen aan de Popronde. Het heeft de band dichter bij elkaar gebracht. Ze hebben extra tijd met elkaar doorgebracht en dat is voor bandjes altijd goed!

Stel je voor dat jouw band alle spullen kwijtraakt, wat moet je dan dus doen? Dit zijn de tips van Rob: "Als je bezig bent met een band, het gaat goed en je vindt het allemaal leuk, dan is stoppen geen optie. Daar denk je dan niet aan. Je wil allemaal doorgaan en blijft vooruit denken. Ook zijn er dingen die geholpen hebben; zoals dat het opgepikt is door media. Je staat zo versteld van alle hulp die je krijgt. Accepteer die hulp vooral, omarm het en koester het."

Engine Royale 2.0

Zie hier het nieuwe busje! Willen jullie de band supporten? Bekijk ze dan op de Popronde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie