3FM nieuws
BNNVARAVPRO

Dit is hoe je 1000 euro van TikTok krijgt

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is hoe je 1000 euro van TikTok krijgt

De Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy eisen een schadevergoeding van 2 miljard euro van TikTok, omdat ze vinden dat de app onrechtmatig gegevens van kinderen verzamelt en verhandelt. Als ze hun gelijk halen, zouden minderjarige gebruikers in Nederland zomaar 1000 euro of meer schadevergoeding per persoon kunnen krijgen.

Frank en Eva zoeken het uit

"Wij horen berichten van dochters die zich al rijk rekenen. Maar of ze ook echt kans maken op die vier cijfers op hun bankrekening vragen we aan Tim Walree, onderzoeker en docent Privaatrecht en Technologie aan de Radboud Universiteit." zeggen Frank en Eva tijdens hun middagshow op 3FM.

Best lastig

Tim legt uit: "Als jij een schadevergoeding wil is dat over het algemeen eigenlijk best lastig. Het is niet moeilijk aan te tonen dat ze bij TikTok in de fout zijn gegaan en waarom ze inbreuk maken op de privacy van kinderen. Maar de hamvraag is of er sprake is van schade die voor vergoeding in aanmerking komt, en dat is nogal problematisch. Omdat de gevolgen over het algemeen heel abstract zijn. En de drempel voor smartengeld ligt in Nederland heel hoog."

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Tim: "Maar er zijn ook uitzonderingen als de inbreuk dusdanig ernstig is dat een vermoeden tot immateriële schade al genoeg is. En de kans is zeker reëel, al zal het bedrag misschien nog afwijken uiteindelijk."

Ster advertentie
Ster advertentie