3FM nieuws

Klangstof is de eerste Nederlandse band OOIT op Coachella

  1. Nieuwschevron right
  2. Klangstof is de eerste Nederlandse band OOIT op Coachella

Nederlandse DJ's stonden er al wel, maar volgens onze bronnen is Klangstof de eerste Nederlandse band ooit op Coachella. En dat is fucking vet, vinden wij. We belden met Klangstof-frontman Koen van de Wardt om te vragen hoe vet hij het zelf vindt.

Hoi Koen!
"Hoi."

Coachella is zo'n beetje het festival met de allervetste line-up. Dat jullie daar tussenstaan: voelt dat vooral onwerkelijk, of denk je van ja, dat kan gewoon gebeuren?
"Nou, het was niet dat ik het aan zag komen, of dat het eraan zat te komen. Toen ik eind 2015 tekende bij het Amerikaanse label Mind of a Genius, zeiden ze wel dat Coachella een doel was voor 2017, maar ik dacht dat dat grootspraak was. Het is best wel snel gegaan, want we hebben pas 30 shows gedaan. Misschien zijn we niet alleen de eerste Nederlandse band op Coachella, maar ook de band met de minste shows ooit!"

Hoe ga je je voorbereiden? Ga je op het moment dat je kan shinen iets speciaals doen, of ga je je show gewoon zo goed mogelijk spelen?
"Gewoon zo goed mogelijk spelen. Ik denk dat iets speciaals doen opschepperig is en een beetje gek. We zitten live ook wel on a roll, het is echt niet zo dat we er live niks van bakken. We hebben een heel leuk villaatje met een zwembad met alles erop en eraan vlakbij het festival, dus we kunnen goed uitgerust gaan spelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Denk dan aan dit, maar dan live.

Okee, Coachella en Bonnaroo heb je binnen. Moet je nu ook op alle andere festivals spelen?
"Ik zou het wel heel leuk vinden om zoveel mogelijk van dat soort festivals te pakken. Op zo'n groot festival is de druk voor een beginnend bandje niet zo heel groot, want dan sta je nog niet zo in de spotlights. Wel kunnen we ons hier voorbereiden voor als we groter worden, want dit is wel onderdeel van iets groters. Na Coachella gaan we drie maanden toeren door Amerika. Qua grote shows kan het ook wel goed komen, want we hebben ongeveer de grootste boeker van Amerika. Dus vooral daar gaat het heel hard. We spelen bijvoorbeeld tussen de twee Coachella-weekenden ook in The Late Show van Stephen Colbert. Het is zo fucking vet!"

Martin Garrix staat ook op Coachella, voel je je samen met hem een beetje de Nederlandse delegatie? Of moeten we je toch als Noorse inzending zien, aangezien je daar lange tijd hebt gewoond.
"Dat komt op mij meer over als een vraag over het Eurovision Songfestival. Ik voel me nu niet een Noorse artiest, maar ook niet een Nederlandse artiest. Ik voel me meer gewoon één van de vele bands op Coachella. Ik ben wel trots dat ik de eerste Nederlandse band op het festival ben, maar ik voel me niet per se een Nederlandse afgevaardigde."

En als je mee zou mogen doen aan het Songfestival, voor welk land kom je dan uit? Noorwegen of Nederland?
"Gezien de vorige kandidaten zou ik me voor Nederland wel een beetje schamen, maar dat heb ik misschien met Noorwegen ook wel... Doe dan maar Nederland."

Nog even over Martin Garrix, kunnen jullie nu samenreizen? In het vliegtuig van Martin?
"Ik heb het al wel gevraagd op twitter, maar hij heeft nog niet gereageerd. Dus als je dit leest Martijn: Laten we samen vliegen!"

Word je liever neergezet als Nederlandse of als Scandinavische artiest?
"Ik merk dat muziekmensen Scandinavië altijd interessanter vinden. Stiekem ben ik ook wel blij dat mensen me meer zien als Scandinavisch dan als Nederlands. Uiteindelijk leg ik wel uit dat ik Nederlands ben. Dan vragen mensen dingen als: "wat zijn dan coole bands uit Nederland?". Ik vind zelf de Nederlandse muziekscene best wel broeiend en het wordt steeds cooler. Meestal antwoord ik dan Weval, want die kunnen zo de hele wereld over. Het is niet per se EDM en het zit tussen bandje en electronica in. En ik ben ook heel erg fan van Bombay."

Jullie zijn, met alle respect, nog niet echt de grootste band van Nederland. Komt dat omdat Nederlanders stom zijn en een slechte smaak hebben, of omdat jullie niet per se gefocust zijn op Nederland?
"Ons label zit in Amerika, dus Nederland heeft even wat minder prioriteit. Dus alle promo die we doen, is vooral bedoelt voor Engeland en Amerika. In Nederland zouden we dus iets harder ons best moeten doen en vooral meer spelen

Ik hoop heel erg dat 2017 ook het jaar wordt dat we wat meer onze draai gaan vinden in Nederland. Je merkt wel dat Nederlands publiek op een andere manier naar muziek luistert dan in de meeste andere landen. Ik merk op het podium dat Nederlanders vaak afhaken als het te langdradig wordt. Dan wordt er al snel doorheen gebabbeld, en valt je soundscape een beetje in duigen.

Als ik íets wil, is het ook in Nederland slagen. Maar de balans is erg lastig. Ik wil mijn ding blijven doen, maar mijn ding werkt niet echt hier. Mweh, ik zou altijd een zielig jongetje zijn als ik niet slaag in Nederland. Dan heb ik gefaald :("

Mogelijke situatie: Koen van Klangstof en Martin Garrix in één vliegtuig

Zou je Pinkpop of Lowlands even vet vinden als Bonnaroo en Coachella? En hoop je daar nog geboekt te worden?
"Weet ik niet. Ik dacht wel dat als Coachella naar buiten zou komen, dat het voor Pinkpop ook wat makkelijker zou zijn om ons te boeken. Jan Smeets, laat iets van je horen!!!"

Weten jullie al of jullie ook een beetje op een goed tijdstip spelen? Want met al die grote namen zou het kunnen dat er van alles tegelijk speelt.
"Pas in maart maken ze de blokkenschema's, maar eerst gaan ze kijken naar hoe bands ervoor staan. Dus we moeten heel erg ons best gaan doen. We komen begin februari wel met een nieuwe single, 'Resume'. Dus als die lekker wordt ontvangen kunnen we misschien nog met Beyoncé worden omgewisseld."

Hoop je nog te kunnen gaan kijken bij Radiohead, die ook op vrijdag speelt?
"Ja! Ik heb die band nu al zo vaak van de voorkant gezien, dat ik ze ook een keer vanaf de zijkant wil bekijken. Of misschien wel backstage. Ik ben al bezig met oneliners, maar ik kan niks bedenken wat niet gênant is."

De band Klangstof

Misschien komen zij wel bij jou kijken! Waarom hebben jullie eigenlijk nog geen Wikipedia-pagina?
"Hebben we die nog niet? Geen idee eigenlijk. Ik vind het ook awkward om dat zelf te doen; maar als we echt niks hebben begin ik zo wel met schrijven. Misschien gaan we daarom nog niet zo hard!"

Ster advertentie
Ster advertentie