3FM nieuws

Kom in no-time van je hoogtevrees af met deze VR-bril

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kom in no-time van je hoogtevrees af met deze VR-bril

Mark+Rámon belden in de show met Tara Donker van de Vrije Universiteit Amsterdam, die een app heeft ontwikkeld om mensen van hun hoogtevrees af te helpen. Het heet Zerophobia en Rámon testte het live in de studio.

Hoe werkt het?

Zerophobia is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, wat je normaal gesproken in een gesprek met een psycholoog krijgt. Die methode is nu omgetoverd tot app. Er wordt uitgelegd wat hoogtevrees precies is, hoe het ontstaat en natuurlijk ook hoe je er vanaf komt. Dat gaat via animaties en een voice-over, je luistert eigenlijk naar een virtuele therapeut.

De daadwerkelijke exposure (training om er vanaf te komen) vindt plaats via de VR-bril. Voor de nieuwsgierigen: dit is hoe de app eruit ziet en daaronder check je hoe Rámon het test.

Video niet beschikbaar

Rámon het testkonijn

De arme jongen is bang van hoogtes en kreeg van Mark gewoon een VR-bril op zijn neus gezet. Rámon wordt onder andere gedropt in een lift zonder wanden en op een heeeel smal paadje, en spoiler: hij vindt het allebei niet leuk.

Video niet beschikbaar

Maar goed, hoe vaker je dit doet, hoe minder eng het wordt. Tara: "Je angst wordt bij aanvang steeds minder hoog en zal ook steeds sneller dalen." De volgende app is al in ontwikkeling en staat in het teken van vliegangst, dus ben je doodsbang om zo'n vliegende rakker in te stappen... Dat duurt niet lang meer!

Ster advertentie
Ster advertentie