3FM nieuws

Alies (113 Zelfmoordpreventie): "Je bent niet alleen, praat erover!"

  1. Nieuwschevron right
  2. Alies (113 Zelfmoordpreventie): "Je bent niet alleen, praat erover!"

Het is vandaag #worldsuicidepreventionday, een dag die nodig is om zelfmoord en suïcidale gedachten te bespreken.

Het is natuurlijk een beladen en misschien zelfs een angstig onderwerp waar nog steeds een taboe op rust, maar bijna iedereen heeft er ooit wel eens in zijn omgeving mee te maken gehad.

Daarom spreken Frank en Eva bij de middagshow met 113-hulpverlener Alies. Zij spreekt dagelijks met mensen over de telefoon, wanneer deze kampen met suïcidale gedachten.

Alies: "Wij proberen te helpen door het gesprek aan te gaan. We merken heel erg dat het al helpt om er in z'n algemeenheid over te spreken. Iedereen wil wat anders en iedereen heeft andere gedachten. Maar praten helpt, dat is de boodschap die we duidelijk willen maken..."

Video niet beschikbaar

113: niet alleen voor jezelf

Alies zit dagelijks aan de telefoon met mensen te praten. En ze wil graag duidelijk maken dat 113 niet alleen is voor mensen die zelf last hebben van suïcidale gedachten. Ook als je denkt dat iemand in je omgeving het lastig heeft, mag je bellen voor advies of een goed gesprek.

Video niet beschikbaar

"Weer sprak ik hem, Dat was heel bijzonder"

Het lijkt Frank erg lastig om dit soort gesprekken dag in dag uit te hebben. Wat zeg je tegen mensen die het niet meer zien zitten? Hoe bied je perspectief?

Frank: "Het lijkt me pittig voor jou, maar zijn er dingen die je zijn bijgebleven?

Gelukkig kan Alies alles met haar eigen team bespreken en levert het werk erg veel mooie momenten op. Zo was er een jongen die belde terwijl hij op het punt stond zichzelf wat aan te doen. Ze wist hem ervan te overtuigen nog eventjes na te denken voordat hij een beslissing maakte. Een week later belde hij nog een keer.

Alies legt het uit in de onderstaande video:

Video niet beschikbaar

Je bent niet alleen, praat erover

Check hieronder ook andere artikelen over dit thema. Bijvoorbeeld het gesprek dat 3FM-dj Kevin had met Aafke Romeijn voor zijn podcast De Koffer van Kevin. Of bijvoorbeeld het artikel van omroep HUMAN over Thijs van 24. Hij houdt van het leven, maar wil soms ook dood.

Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis)

Ster advertentie
Ster advertentie