HUMAN

Groei mentale klachten bij jonge mensen door coronacrisis

  1. Nieuwschevron right
  2. Groei mentale klachten bij jonge mensen door coronacrisis

Uit onderzoek onder 25.000 leden van het Opiniepanel EenVandaag blijkt dat bijna driekwart van de jonge mensen onder de 35 jaar (74 procent) gedurende de coronacrisis last heeft gehad van psychische klachten. Dit varieert van lichte klachten, zoals piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze symptomen zoals depressiviteit en paniekaanvallen.

EENZAAMHEID, STRESS EN moeheid

60 procent van de Nederlanders zegt door de coronacrisis last te hebben (gehad) van mentale klachten. Dit aantal ligt bij jongeren een stuk hoger dan bij ouderen. Bijna de helft (48 procent) van de ondervraagde 65-plussers geeft aan één of meerdere mentale klachten te hebben ervaren. Dit percentage is het laagst van alle leeftijdscategorieën, terwijl deze groep het meest kwetsbaar is.

De meest voorkomende klachten bij jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar zijn nu stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en constante vermoeidheid (36 procent). In april lagen die cijfers gemiddeld tien procent lager.

ONZEKERHEID, EXTRA WERKDRUK EN IN DE KNOOP

Oorzaken die het meest voor klachten zorgen, zijn problemen waar veel jonge mensen tegenaan lopen. Denk aan onzekerheid over of je een baan of huis kunt vinden, extra werkdruk en de zorg voor kleine kinderen. Er ontstaat een mentale knoop in het hoofd doordat je beperkt wordt in sociaal contact, dat je alleen nog dezelfde mensen ziet én moedeloos wordt. 'Wanneer is die coronacrisis nou eindelijk voorbij?'

Daarnaast missen veel ondervraagden uit alle leeftijdscategorieën (spontaan) sociaal contact en zekerheid over wat er met hen zal gebeuren zolang de coronacrisis duurt. Zes op de tien van alle respondenten geven aan dat ze het leven 'minder leuk' vinden. Zo mist 72 procent het ontmoeten van mensen en 67 procent het gaan naar kleine bijeenkomsten, zoals huisfeestjes en verjaardagen. Het percentage ondervraagden die het spontaan afspreken, op bijvoorbeeld een terrasje, mist is eveneens 67 procent.

Ster advertentie
Ster advertentie