3FM nieuws

Mojo over bomvolle concertagenda: "Er komt een lawine aan concerten aan"

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Mojo over bomvolle concertagenda: "Er komt een lawine aan concerten aan"

Hoeveel concerten heb jij de komende tijd al in je agenda staan? Misschien de komende maanden nog niet zoveel, maar vanaf de jaarwisseling gaat het echt helemaal los. Mojo kondigt in 3voor12 podcast De Machine een lawine aan concerten aan.

De keuze is reuze

De mannen van De Machine praten bij met John Mulder, een van de directeuren van Mojo Concerts die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de concerten in Nederland. Mulder heeft in tijden niet zo'n volle mailbox gehad met aanvragen en bevestigingen voor optredens: "We zien een enorm aanbod voor de festivals qua headliners. Echt extreem. Voor onze festivals in 2022 en ook al 2023. Gaan we echt goed uit de verf komen."

Guns N' Roses, Red Hot Chili Peppers en Ed Sheeran staan al bij je in de agenda met buitenoptredens. Maar John zegt: "Er gaan er nog een paar grote komen."

En hoe zit het binnen dan? "Dat wordt een lawine aan shows volgend jaar. Er gaat een toename plaatsvinden van 20% tot 30%, minimaal. Het is nu al zo druk in 2022, dat grote acts hun tours al opschuiven naar 2023." Dat gaat flink sparen worden, om alles te kunnen zien!

Wel artiesten, geen heftruckchauffers

De plotselinge toename van concerten en evenementen zorgt voor een exponentiële vraag naar personeel. Ook Mulder voelt dit in zijn bedrijf, "Het is extreem moeilijk om aan personeel te komen momenteel. Er is enorme schaarste, waardoor het duurder wordt. We zien ook dat teststraten veel meer kunnen betalen dan dat wij kunnen betalen, dus dat heel veel personeel ook die kant op gaat."

Logge logistiek

Naast de personeelsschaarste speelt er ook een tekort aan materialen. John noemt een recent voorbeeld die pijnlijk duidelijk maakt hoeveel schaarste er daadwerkelijk is: "Collega's in Engeland die festivals organiseren in Leeds en Reading belde mij twee weken voor het festival in paniek op omdat zij een tekort aan WC's hadden."

Gelukkig waren er nog wat toiletten over, John: "Uiteindelijk hebben wij 24 trailers volgeladen met chemische toiletten, wij hadden ze toch niet nodig omdat Lowlands en Down the Rabbit Hole niet doorgingen. Een week later hebben we de chauffeurs ingevlogen om alles weer terug te rijden. Dat is natuurlijk de waanzin ten boven."

Onzekerheid blijft

De wil om op te treden en om optredens bij te wonen is er, maar of daadwerkelijk alle concerten zullen doorgaan zoals gepland is nog maar de vraag. Een ding is zeker, Atze en Niels houden je op de hoogte in podcast De Machine. Luister de aflevering in zijn volledigheid hieronder:

#93: Waarom Mojo 24 trailers vol toiletten naar Engeland stuurde - De Machine

Ster advertentie
Ster advertentie