3FM nieuws

Je favoriete artiest ontmoeten: Hoe pak je dat aan?

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. Je favoriete artiest ontmoeten: Hoe pak je dat aan?

Die-hard fans doen er vaak alles aan om hun favoriete artiest te ontmoeten. Tof, maar waar begin je? 3FM sprak met Sanne (24) en Chantal (26).

Speurwerk

Sanne is al ruim twaalf jaar fan van de Amerikaanse pop-punk band All Time Low. Inmiddels heeft ze de band al meer dan 30 keer live gezien en meerdere malen ontmoet. Ze tipt je hoe je het meeste kans maakt op een tête-à-tête met je favoriete artiest.

1. Probeer dus uit te zoeken welk radiostation de muziek van je favoriete artiest draait, of waar ze misschien in het verleden al zijn geweest.
2. Hou vervolgens de social mediakanalen van die stations in de gaten als je favoriete artiest in het land is. Vaak wordt een optreden een aantal dagen van tevoren op Twitter, Facebook, Instagram of de website aangekondigd.

De meeste artiesten doen veel promotiewerk als ze op tour zijn. Ze gaan vaak op hun vrije dag, of de dag van de show, langs bij radio- en televisiestudio's. Zo heb ik All Time Low ook een keer bij de 3FM studio ontmoet!

Stap 3? Volgens Sanne ligt dat aan de bekendheid van de artiest. "Hoe bekender, hoe drukker, dus dat blijft altijd een beetje inschatten." Is het een wereldwijd bekende ster? Dan raadt Sanne je aan zo vroeg mogelijk te komen. "Vaak worden er dan namelijk hekken geplaatst om de drukte te bedwingen. Zo kan je hier een goed plekje bemachtigen! Is het een wat minder bekende artiest? Dan kan je ook een uurtje van tevoren aankomen. En als het dan eindelijk lukt, dan gaat er echt even een momentje van geluk door je heen. Vaak neemt de artiest iets meer tijd tijdens deze momenten dan tijdens bijvoorbeeld een Meet & Greet vlak voor de show."

Omdat Sanne al meer dan twaalf jaar fan is, is ze met de band opgegroeid. De muziek betekent voor haar heel veel, dus wanneer ze hen ontmoet is het fijn om daarover te praten. "Vaak krijg ik dan ook ontzettend veel waardering vanuit de band, ze tonen écht interesse in me en dat voelt heel goed. Vroeger ging het me vaak om het perfecte plaatje, maar nu waardeer ik juist de kleine momenten. Ik heb veel liever een waardevol gesprek dan een foto, tenzij ze het natuurlijk zelf aanbieden, haha."

'Oude bekende'

Chantal bezocht haar eerste concert op haar vijftiende en is nooit meer gestopt. Het ontmoeten van artiesten is eigenlijk per toeval begonnen. "Toen ik na een show met fans aan het praten was kwam de artiest ineens naar buiten. Vanaf dat moment besefte ik dat je je favoriete artiesten gewoon kan ontmoeten voor of na shows... Eyeopener!"

Inmiddels heeft ze al handjes geschud met artiesten als Tom Odell, Shawn Mendes, Declan McKenna, Twenty One Pilots en Imagine Dragons. Vaak gaat het makkelijker dan je denkt: met geduld kom je een eind. Na de show laden roadies alle apparatuur in en moet de artiest in kwestie ook weer richting de tourbus voor de volgende show. Als je weet waar de stage door zit, schiet je al snel raak. Geduld is dus wel key, het kan soms uren duren voordat je favoriete artiest naar buiten komt. Bij grotere artiesten en grote shows is de kans ook groot dat ze een runner doen: ze zijn allang weg voordat jij het stadion uit bent. Probeer dus altijd een beetje onderzoek te doen om teleurstelling te voorkomen!

Chantal: "Als iemand van de band naar buiten komt vraag ik altijd beleefd of ze nog even zin hebben in een praatje, handtekening of foto. Wanneer ze hierop toezeggen wacht je rustig af tot ze weer terugkomen, en dan kan je je moment hebben. Het verschilt per show wat ze willen: soms is het alleen een handtekening, soms een foto en gesprekje. Tom Odell heb ik de meeste keren live gezien en mogen ontmoeten. Zijn fans zijn wat rustiger en minder intens dan die van andere artiesten. Als we hem ontmoeten is dit vaak met een klein groepje, waardoor er meer ruimte is om echt een gesprek te voeren. Die ontmoetingen zijn het leukst: artiesten herkennen je daardoor en onthouden waar je het de vorige keer over gehad hebt. Het voelt dan soms bijna als kletsen met een 'oude bekende' in plaats van je idool."

Chantal met Tom Odell

Geen zin in al die moeite? Wacht dan gewoon op de volgende 3FM Exclusive, want voor je ‘t weet zit je daar ineens bij Billie (of Kensington, of Editors, of, of...) op schoot!

Ster advertentie
Ster advertentie