3FM nieuws

De wereld overvliegen voor je favoriete artiest: deze fans deden het!

  1. Nieuwschevron right
  2. De wereld overvliegen voor je favoriete artiest: deze fans deden het!

Die-hard fans die de wereld overreizen om hun favoriete artiest te zien spelen. Supervet! Maar wat is eigenlijk de motivatie achter het bezoeken van al die concerten in het buitenland? 3FM sprak 4 fans en vroeg het hen.

SANNE (32) ZAG EDITORS MAAR LIEFST 29 KEER LIVE

"Van de 29 keer dat ik ze heb gezien, was het 15 keer in het buitenland," vertelt Sanne aan 3FM. "Ik heb ze gezien in Duitsland (Dortmund, Duisburg, Keulen en Dusseldorf), België (Antwerpen, Brussel en festivals), Londen, Milaan, Bologna en Rome." Sanne ontmoette Editors voor het eerst tijdens een Duits festival, waar ze ook haar Italiaanse beste vriendin leerde kennen. Het jaar daarop gingen ze samen naar een show in Bologna en sindsdien reizen ze vaak samen half Europa door.

Sannes eerste trip buiten landsgrenzen kwam vooral qua reisafstand handig uit: Amsterdam lag verder weg dan de show in Duitsland. Ze merkt op dat de sfeer tijdens buitenlandse shows echt anders is dan in Nederland: "De band heeft verschillende levels van bekendheid in andere landen, waardoor het ook andere feestjes zijn. De energie van de band is bij ieder concert anders. In Italië zijn ze bijvoorbeeld heel erg gegroeid door de jaren heen. Daar zijn ze dankbaar voor en dat zie je on stage ook terug, door extra energie en enthousiasme."

Sanne met Editors

Eind maart zou Sanne met de Italiaanse fan- en vriendenclub naar Athene gaan. Dat zou de eerste Griekse show zijn, maar door het coronavirus werd het concert geannuleerd. Ook die in Den Haag is geannuleerd, maar gelukkig heeft ze Editors dit jaar voor de pandemie nog in Rome en Düsseldorf mogen zien. Heeft ze in ieder geval een kleine buffer!

Carlotte (23): ed sheeran in kaapstad + harry styles in l.A

Carlotte vliegt normaal gesproken van hot naar her. Niet voor één artiest, maar voor zes! Zo vloog ze voor Harry Styles naar L.A., voor Ed Sheeran naar Kaapstad en voor Imagine Dragons naar Manchester. Daarnaast reisde ze rond door het vasteland van Europa voor Bruno Mars, One Direction en Justin Bieber.

Voor Carlotte is het bijna normaal geworden om meerdere shows van een artiest te bezoeken. "Ik ga zovaak naar een show van dezelfde artiest toe omdat ik daar altijd helemaal los kan gaan. Ik kan ontzettend genieten van het zien van mijn favoriete artiesten en ik hou van de experience die je deelt met vrienden. Concerten voelen voor mij als thuiskomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om de vliegtickets, benzinekosten, hotelkosten en concertkaartjes te kunnen bekostigen werkt Carlotte sinds haar vijftiende maar liefst vijf dagen per week naast haar studie. "De keren dat ik naar het buitenland ging, combineerde ik het met een citytrip. Ik heb een passie voor reizen en hoe leuk is dat om te combineren met het gaan naar concerten? Ik hoef geen 5 sterren hotel voor een nachtje, soms boek ik gewoon het goedkoopste hostel of Airbnb." Nog een gratis tip van Carlotte: "Ga achter de bar werken bij evenementen! Want zo krijg je het concert mee én verdien je geld!"

STEPHANIE (26) WON EEN CITYTRIP NAAR VERONA VOOR MUMFORD & SONS

Stephanie pakt het weer heel anders aan. Zij zag de Britse folkrockband Mumford & Sons maar liefst acht keer live in Nederland en drie keer in het buitenland. "Mijn eerste echte show in het buitenland was Mumford & Sons in Arena Di Verona. Dat is een van de weinige openluchttheaters in Europa waar grote concerten worden gegeven. Via een prijsvraag had ik een trip naar Italië gewonnen. Daar zat ik dan drie weken later, tussen 15.000 hysterische Italiaanse fans... Je voelt je daar één met het publiek. Ik heb genoeg biertjes gedeeld met de iItalianen die om me heen zaten. Toen is de verslaving voor buitenlandse concerten wel begonnen. De sfeer is véél intenser dan in Nederland. Mensen zingen daar niet mee, maar ze schreeuwen."

Ondertussen had Stephanie de smaak goed te pakken en volgde er snel meer concerten. Zo zag ze de wereldster Ed Sheeran optreden in Barcelona en ging ze terug naar Arena Di Verona voor Adele en Sam Smith. Klaar? Nee joh. Eerst nog The Chemical Brothers in Parijs en Taylor Swift in Keulen en Manchester. Het hoogtepunt? "Mijn mooiste concertmoment was Ed Sheeran die 'Barcelona' zong in Barcelona. Die mensen zijn daar heel trots op hun stad, dus ze schreeuwden ieder woord. In Nederland gaan mensen dan vooral filmen."

Stephanie met Winston Marshall (Mumford & Sons)

FLOOR (22): "IK REISDE VOOR NIALL HORAN TWEE WEKEN DOOR AMERIKA"

Dat Floor graag de meetourt met artiesten is geen geheim: de tweet over haar 'wereldtour' werd een bescheiden viral. Afgelopen maanden zou ze de wereld over vliegen voor shows van Niall Horan, Jonas Brothers, Louis Tomlinson en Harry Styles. Door het coronavirus kon dit helaas niet doorgaan.

Floor zou twee weken gaan rondreizen door Amerika voor de shows van Niall in Miami, Orlando, Washington, New York en Philadelphia. Prijskaartje? Ongeveer €2000. Voor Europese had ze enkel nog de tickets gekocht, ook goed voor zo'n €1000. Daarnaast stond ook de Love On Tour van Harry Styles op de planning voor €750 én de tour voor Louis Tomlinson voor een eurootje of 500 kostte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De meeste mensen bezoeken eens in de zoveel tijd een concert, bij Floor is dat anders: zij wil het liefst zo veel mogelijk shows zien. Als ze uitzoekt naar welke shows ze wil gaan, kiest ze expres voor landen en steden waar ze nog nooit is geweest. Daarnaast ontmoet ze vriendinnen uit andere landen die ze via Twitter heeft leren kennen. "Sommige mensen vragen weleens of het niet saai wordt. Ik denk dan 'ik luister ook vaker dan één keer naar een album. Dus waarom zou ik dan niet vaker dan een keer naar een show gaan?' Muziek live horen is zo'n andere beleving dan naar een album luisteren. Niks maakt mij zo blij als met mijn vrienden bij een concert te staan en nieuwe plekken te ontdekken. Een paar weken achter elkaar bijna elke dag een concert hebben, dansen, zingen en elke avond opnieuw dat gevoel hebben wanner dat concert begint... Dat geeft echt een adrenaline rush. Het reizen erbij maakt het gewoon onvergetelijk."

Floor heeft twee verschillende baantjes om haar dromen te kunnen bekostigen. Ze werkte anderhalf jaar lang fulltime omdat ze tijdelijk haar studie stillegde vanwege persoonlijke problemen. In die tijd heeft ze veel kunnen sparen voor alle concerten "Mijn vriendinnen en ik zijn heel erg budgetgericht, dus het kost dus écht geen tienduizenden euro's zoals sommige mensen zullen denken. In totaal heeft de hele Amerikaanse trip die wij voor Niall Horan hebben gedaan, inclusief tickets voor tien shows, accommodatie én de reis van twee weken rond de tweeduizend euro gekost. Best netjes toch?"

Floor bij Niall Horan in Barcelona

Ster advertentie
Ster advertentie