3FM nieuws
NTR

Hoe Goldband de grootste groep van Nederland werd

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Goldband de grootste groep van Nederland werd

Een platina en een gouden plaat, drie 3FM Awards en drie uitverkochte AFAS Live shows om het succes te vieren... In slechts een paar jaar tijd werd Goldband de belangrijkste groep van Nederland, maar hoe zijn ze hier geraakt? 3FM-dj Vera Siemons blikt terug op de -nu al- indrukwekkende carrière van Goldband.

De zingende stukadoors

Goldband stond ooit alleen bekend als gipspleister. Milo, Boaz en Karel werkten vroeger dan ook als stukadoors. Al op hun dertiende werden ze door hun vaders meegenomen naar de bouw waar ze elkaar leerden kennen.

Karel duikt als eerste de muziek in. Hij wilde techno-dj worden, maar hield eigenlijk nog veel meer van een goede melodie. Daarom schakelt hij de hulp van Milo en later ook Boaz in. In het voorjaar van 2019 wordt de eerste Goldband single: 'Uber Uber' geboren. Een herkenbare track over het ritje tussen de rave en de afterparty.

Quote

Witte Was is bedacht toen we aan de ketamine over de pier liepen.

Milo Driessen

Witte Was

Er volgt al snel een EP. Dun Smeren Geld Verdienen, met helemaal op het einde een gigantische banger: 'Witte Was', bedacht en geschreven op de Scheveningse pier. Door 'Witte Was' staat de naam Goldband al gauw niet meer bekend als een stucmiddel. De track 'Mijn Stad' duikt op in dj sets op Wildeburg Festival, ze spelen op Lowlands en worden gedraaid op 3FM.

foto: Ben Houdijk

Goldband op Lowlands 2022

Betaalbare Romantiek en de festivalzomer

Het jaar dat hun grote doorbraak moest worden, werd het jaar van corona. Vreemd genoeg speelt de pandemie in het voordeel van Goldband. Met hun nieuwe plaat Betaalbare Romantiek krijgt Goldband iedereen aan het dansen. Al is het in je eentje in de woonkamer.

In de zomer van 2022 is het zover. Ze duiken met beide voeten de festivalzomer in. Hun reis naar de top gaat niet zonder slag of stoot, maar gebroken voeten of stemproblemen houden hen niet tegen. Het ultieme bewijs: hun show in de Alpha, de main stage van Lowlands die tot op vandaag anderhalf miljoen keer is bekeken op YouTube. Het is het begin van een streak aan successen.

Quote

Deze is voor jou, pap!

Boaz Kok

foto: Ben Houdijk

Goldband in AFAS Live 2023

En de winnaar is...

Goldband verkoopt de AFAS Live drie keer uit. Ze gaan aan de haal met Edisons, 3FM Awards en een gouden én platina plaat. Die gouden plaat geeft Boaz aan zijn vader. Het was ook zijn vader die hem meenam naar de bouw en ervoor heeft gezorgd dat hij Karel en Milo heeft ontmoet. Helemaal full circle.

Luister hier de terugblik op de carrière van Goldband.

Vera Siemons blikt terug op het succes van Goldband

Ster advertentie
Ster advertentie