3FM nieuws

Een kijkje in de muziekconsumptie rond de wereld

  1. Nieuwschevron right
  2. Een kijkje in de muziekconsumptie rond de wereld

Onlangs werd bekend dat de Nederlandse muziekindustrie groeit. Volgens onderzoek van het NVPI komt dit vooral doordat we in Nederland steeds meer streamen. Ook is de revival van vinyl helemaal compleet, de verkoop ervan is namelijk gestegen met 21%. Goed bezig! Toch blijven we benieuwd hoe dat in de rest van de wereld zit, daarom doken we voor jou de details in om te kijken hoe de rest van planeet aarde zijn muziek consumeert.

Dat muziek een groot deel uitmaakt van onze levens is duidelijk. Hoe dat in elkaar zit is echter wat moeilijker te beantwoorden. Gelukkig kunnen we IFPI bedanken voor hun onderzoekje hiernaar. Maakt het ons net even wat makkelijker.

Streaming

Met de opkomst van Spotify en Apple Music heeft streaming duidelijk de populariteitsprijs gewonnen. Toch zijn deze diensten niet de meesters van het streamen. Hiervoor moeten we bij YouTube zijn. 'Huh? Maar YouTube is toch voor video's?' Dat denk je misschien, maar de website is verantwoordelijk voor 46% van het on-demand muziek streamen tegen een schrale 22% van onbetaalde en 23% van betaalde audiostreamingdiensten. Jammer voor de artiesten wel, want gebruikers-afhankelijke platforms als YouTube betalen geen eerlijke prijs terug aan de muziekwereld.

Doen we het veilig?

Wat een probleem blijft binnen de muziekwereld is het beluisteren van muziek op illegale wijze. Maar liefst 40% van de consumenten doet dit waarbij het rippen van streams de meestgebruikte manier is (35% van alle internetgebruikers doen dit!). Toch is er wel een stijging te zien in het legaal verkrijgen van muziek. Namelijk, zo'n stijging van 8% onder internetgebruikers. De grote uitlopers? In Mexico streamt 75% legaal, daar kan Japan nog wat van leren! Daar is het percentage maar liefst 18%! Beetje jammer Japan, beetje jammer.

Andere media

Gemiddeld luisteren mensen op zo'n vier verschillende manieren muziek. Buiten audio- en videostreaming hebben we natuurlijk ook nog de radio, waarvan zo'n 87% van de consumenten gebruik van maakt! Dat horen we bij 3FM natuurlijk graag. Daarbuiten hebben we dan ook nog het aanschaffen van muziek waar 44% aan doet. There's no school like the old school.

Kinderen zijn de toekomst

Bij de jonkies onder ons is zo'n 70% het eens: muziek is belangrijk voor hen. Iets wat je ook terugziet in de rest van de cijfers! Je kunt wel zien dat de kinders erg modern zijn, zo'n 85% streamt zijn muziek namelijk. Al zien we die ouderlijke invloeden ook gewoon terug want 17% koopt wel lekker vinylplaten.

Welk medium je nou gebruikt, muziek is en blijft populair. Met elke generatie lijkt er wel een nieuwe manier te komen om muziek te luisteren, maar we blijven het wel allemaal doen. Dus wat je nou ook het liefst hebt, wij blijven lekker draaien.

Ster advertentie
Ster advertentie