3FM nieuws

Podcast 'Bijvangst' over hoe toevallige ontdekkingen de wereld veranderen

  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast 'Bijvangst' over hoe toevallige ontdekkingen de wereld veranderen

Sophie Frankenmolen maakt een zesdelige ode aan het ongezochte en toevallige eureka-momenten in de wetenschap. Sophie kan je kennen van NOSop3, RAMBAM en de Universiteit van Nederland.

Pilletje poppen

Wat hebben LSD, viagra, penicilline, de magnetron en de post-it met elkaar gemeen? Het waren bijvangsten in de wetenschap die de wereld voorgoed veranderden. In de nieuwe 3FM-podcast gaat Sophie Frankenmolen op zoek naar verhalen over toeval in de wetenschap.

Wat zijn de komische en spannendste verhalen over de bijvangsten uit het nu? Deze zesdelige verhalende serie is een ode aan het ongeplande, aan getalenteerde dwarsdenkers en aan bizar toeval. Aan hoe de leukste dingen zich, net als in het leven, niet laten plannen. Deze podcast laat zien dat ook succesverhalen niet altijd maakbaar zijn. Zo slaat toeval soms in op het moment dat je het het minst verwacht.

Onverwacht toch beet

Sophie Frankenmolen: "Wetenschap is experimenteren en vooral heel vaak misschieten. Maar soms heb je onverwachts toch beet. De onderzoeker haalt zijn wetenschappelijk schepnet binnen, buigt voorover en daar ligt het! In zijn toevallige glorie: bijvangst! In deze podcast spreek ik elke week een wetenschapper die onverwachts beet had."

Ze gaat verder: "Zo hoor je het verhaal van de absurde ontdekking van een scheikundige en een rockster die een wereldveranderende ontdekking deden, van een archeoloog die de geschiedenisboeken per ongeluk voorgoed veranderde en vele andere verhalen."

Luisteren

Beluister de podcast hieronder of check 'm via je favoriete podcastapp.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie