3FM nieuws

Frank en Eva onderzoeken homofobie in de sportwereld

  1. Nieuwschevron right
  2. Frank en Eva onderzoeken homofobie in de sportwereld

Dat homofobie helaas nog steeds een ding is, werd afgelopen week nogmaals duidelijk toen Sibren (16) een nare ervaring op zijn Hockeyclub via Twitter deelde. 3FM-dj's Frank & Eva zagen het en besloten om met Thijs de Greeff (ex hockeyspeler en uit de kast) te bellen over waarom dit nog steeds zo'n ding is in de sportwereld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Frank draagt zelf ook vaak nagellak en toen hij de tweet zag, sprak hem dat dus ook gelijk enorm aan. "Ik schrok daar enorm van, dus ik heb mijn nagels weer gelakt, wat ik vaker doe. Gewoon omdat ook mannen make-up of nagellak mogen dragen." Ook Eva sluit zich daar volledig bij aan en zegt: "Dit is een symptoom dat iets dat veel groter is, namelijk homofobie".

Bang

Naar aanleiding van deze tweet gingen Frank en Eva in gesprek met Thijs de Greeff. Hij is een voormalig professioneel hockeyspeler die in 2018 naar buiten kwam met zijn homoseksualiteit. Eva vraagt waarom hij pas uit de kast kwam nadat hij gestopt was als hockeyspeler.

Thijs: "Ik was heel bang voor de reacties. Ik had een negatief beeld bij homoseksualiteit en Ik vond het heel lastig om te accepteren van mijzelf, en ik schaamde me dus enorm om dat naar buiten te brengen."

Je bent toch geen homo

Thijs geeft voorbeelden van uitspraken binnen het team waardoor hij niet naar buiten durfde te komen. "De tegenstanders zijn homo. Je bent toch geen homo of flikker? Dan denk je: ja shit, dat gaat over mij." Wel merkt hij dat er sinds zijn coming-out en nu wel al iets is veranderd.

Thijs: "Je merkt het aan het schelden met homo, dat ze proberen dat niet te doen." De bewustwording is er dus maar zoals Thijs zegt: het is tijd om de volgende stappen te gaan zetten.

De volgende stap

En die stappen moeten genomen worden door het bestuur en sportbonden, volgens Thijs. "Die kunnen veel meer doen, veel meer zichtbaar zeggen: Wij staan achter inclusie. Dat ze ook opleidingen en trainingen daarop inrichten, daar is nog veel ruimte voor verbetering."

Volgens Thijs moet er in de trainingen geleerd worden dat je dit in het begin van het seizoen al bespreekbaar maakt en dat waneer er een situatie zich voordoet ze weten wat er gedaan moet worden.

Ster advertentie
Ster advertentie