3FM nieuws

Hoe leer je om andermans grenzen aan te voelen?

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe leer je om andermans grenzen aan te voelen?

Waar ligt mijn grens en hoe bewaak ik die? Nellie Benner zoekt het uit met het team in de podcast en YouTube-serie 'Wat Je Niet Leert' over het thema grenzen aangeven. Wanneer gaat een grap te ver? Hoe weet je of je in iemands personal space komt? En hoe ga je om met je eigen grenzen?


Om andermans grenzen aan te kunnen voelen, moet je eerst goed weten waar je eigen grenzen liggen. Soms is de grens een grijs gebied en ga je er onbedoeld overheen.

Nellie Benner zoekt voor podcastluisteraar Wouter uit waar de grens ligt en gaat er zelfs bewust overheen. Met de kennis van coach Marianne en drie proefpersonen duikt Nellie in een experiment over grenzen.

Je comfortzone

In de wekelijkse challenge zoekt Nellie voor luisteraar Wouter uit waar bij anderen de grens ligt en hoe je dat het beste aan kan voelen. Waar ligt jouw grens, waar ligt mijn grens? Nellie zoekt het uit in een experiment drie proefpersonen.

Coach Marianne over grenzen

Zachte grenzen, sponsige grenzen, flexibele grenzen en rigide grenzen. Welke heb jij? Coach Marianne legt Anne van de redactie uit wat de verschillende grenzen zijn en geeft handvatten om ervoor te zorgen dat je goed bij jezelf weet wat je wel en niet wil.

Check hieronder de tweede aflevering.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maxim Hartman over grenzen

Hij probeert je uit de tent te lokken, over je grens te laten gaan en is niet bang voor een figuurlijke duw. Maar waar ligt zijn eigen grens? ‘’Met een temperamentvol gezin ben ik niet anders gewend. Vind je mij heftig? Moet je mijn ouders eens leren kennen!’’, vertelt Maxim Hartman in de podcast-aflevering.

Grenzen rondom seks

Bij het aangeven van je grenzen kan je ook denken aan die ene keer dat iemand achteraf in bed iets deed wat over jouw grens ging… Wanneer ga je bij de ander over de grens? En waar kan je terecht als iemand over jouw grens is gegaan? Redactielid Leah gaat in gesprek met seksuoloog Astrid Kremers over het aanvoelen van je grenzen tijdens seks.

Luister de volledige aflevering hieronder.

Gerelateerde podcast

Wat Je Niet Leert

Wat Je Niet Leert

Meer zien en horen van Wat Je Niet Leert? Elke maandag om 17:00 uur komt er een video online en hangt er ook een nieuwe podcastaflevering in de lucht! Check de NPO 3FM-app of je favoriete podcastplatform. Volg ons ook op Instagram @watjenietleert en word lid van onze community!

Ster advertentie
Ster advertentie