3FM nieuws

Eminem bracht vandaag 23 jaar geleden 'The Slim Shady LP' uit

  1. Nieuwschevron right
  2. Eminem bracht vandaag 23 jaar geleden 'The Slim Shady LP' uit

Dat Eminem nog steeds een relevante rapper is, bewees hij vorige week nog tijdens de halftime show van de Super Bowl. Toch is het vandaag alweer 23 jaar geleden dat de rapper album 'The Slim Shady LP' uitbracht. Dé plaat, die de rest van zijn muzikale carrière in beweging bracht. Tijd voor een stukje geschiedenis over deze hiphopklassieker.

Marshall Bruce Mathers

In 1996 was Marshall Bruce Mathers al jaren druk bezig in de underground rapscene van Detroit om naam voor zichzelf te maken. Onder de naam Eminem pakte Marshall iedere MC-klus die hij kon vinden, en onderhield ondertussen zijn familie met willekeurige bijbaantjes.

Uiteindelijk was een assistent van het label Interscope verantwoordelijk voor de ontdekking van Eminem. Deze assistent had de rapper gezien bij een of andere rap battle, en bracht het onder de aandacht bij grote baas Jimmy Iovine. Niet veel later kwam de tape terecht bij Dr. Dre, en werd Marshall Bruce Mathers - die toen nog in een trailer woonde met zijn moeder - ingevlogen vanuit Detroit. Op dag 1 van de ontmoeting tussen Dr. Dre en Eminem doken ze meteen de studio in, liet Dr. Dre wat samples horen. Eminem kwam er direct lekker in en rapte mee met de beats: "Hi, my name is...". En zo is in de eerste paar minuten van hun ontmoeting de beginselen ontstaan van Eminem's eerste hit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Slim Shady LP

Dr. Dre wilde Eminem direct tekenen, maar moest daar nog wel wat grote namen voor overtuigen. Wat moest hij hebben van deze witte controversiële rapper met blauwe ogen? Gelukkig luisterde hij niet naar deze adviezen. Uiteindelijk kwam daar in 1999 het eerste album van Eminem: The Slim Shady LP.

En de plaat was direct een schot in de roos: het album behaalde vijf keer de platinastatus en werd wereldwijd meer dan 9 miljoen keer verkocht, met als grootste doorbraak de single 'My Name Is'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie