3FM nieuws

Dagen in de rij voor een concert: hoe ver gaan fans voor hun idool?

foto: Ben Houdijkfoto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Dagen in de rij voor een concert: hoe ver gaan fans voor hun idool?

In de rij liggen voor je favoriete artiest is niet iets nieuws. Vroeger lagen mensen voor het postkantoor om een kaartje te kunnen bemachtigen voor een concert, maar nu liggen mensen juist voor die concertzaal om zo het beste plekje vooraan te kunnen krijgen. Waarom doen ze dat? En ten koste van wat? We vroegen het aan een aantal diehard fans.

Het gebeurde bijvoorbeeld afgelopen weekend bij Louis Tomlinson in de Ziggo Dome. Fans stonden, zaten en sliepen daar al 3 dagen voorafgaand aan het concert in de rij. Een concert dat daarna ook allesbehalve vlekkeloos verliep. De show moest meerdere keren stilgelegd worden omdat mensen vooraan flauwvielen.

Wat drijft fans toch?

Als eerst spreken we Sofie (18). Zij stond afgelopen week 3 dagen in die rij voor Louis. "Ik was eigenlijk niet van plan om al vanaf vrijdag in de rij te zitten, maar wij wilden heel graag vooraan staan. Dus toen we zagen dat er op vrijdag al mensen in de rij zaten, zijn wij ook gelijk die kant op gegaan." Ze geeft aan dat dit ook vaak fans uit het buitenland zijn die een artiest heel Europa achterna reizen. Zij reizen vanaf Schiphol rechtstreeks door naar de concertzaal.

Vaak word dit soort informatie gedeeld op X (voormalig Twitter) waar dit als een lopend vuurtje rondgaat. Fans zijn op zo'n moment vaak bang dat ze niet meer op tijd zijn om hun barricade-plek (plek vooraan) te bemachtigen en zo begint het domino effect.

Hoort "campen" bij de concertervaring?

Wanneer dit soort filmpjes rondgaan op social media, vragen mensen in de comments zich vaak af waarom deze fans dit nou eigenlijk doen. Volgens fans hoort dit simpelweg bij hun concertervaring. Het is een soort community waar je onderdeel van bent. Je bent met mensen die er voor hetzelfde doel zijn, zo maak je snel nieuwe vrienden, je deelt de voorpret met elkaar en al deze dingen maken het extra leuk voor ze.

foto: 3FM

Quote

"Toen we zagen dat er op vrijdag al mensen in de rij zaten, zijn wij ook gelijk die kant op gegaan."

Sofie (18)

Het systeem

Vaak zit er een heel systeem achter dat zogenoemde "campen" voor een concert. Elke fan krijgt een nummer bij aankomst en op die manier kan je even uit de rij om naar de wc te gaan om even wat eten te halen. Vaak wordt er bij concerten waar mensen echt dagen voor in de rij liggen ook gewerkt met "meldmomenten". Fans moeten zich dan een aantal keer op een dag of in de nacht bij elkaar melden op locatie. Zo krijgen ze ook nog wat slaap in de nacht en worden onveilige situaties voorkomen.

Een aantal weken geleden speelde Gracie Abrams in de Melkweg, waar op social media veel discussie over was. De fans lagen de dag van tevoren al in de rij wat ongebruikelijk is voor zo'n kleine zaal. Dit weerhield Sennae (18) er ook niet van, ze wist dat het na het concert het allemaal waard zou zijn. Hoe gezellig het ook is om met je beste vrienden in de rij te kamperen, vertelt ze ook dat ze zich op momenten onveilig voelde omdat ze midden op het Leidseplein zaten. Volgens Sennae spraken veel dronken mensen hun aan. "Gelukkig is iedereen één grote groep en letten we op elkaar," vertelt ze hierover.

Quote

"Iedereen let op elkaar"

Sennae (18)
Ster advertentie
Ster advertentie