3FM nieuws

Marije (27): "Ik heb 900 online vrienden ingeruild voor 20 echte"

  1. Nieuwschevron right
  2. Marije (27): "Ik heb 900 online vrienden ingeruild voor 20 echte"

We zitten met z'n allen steeds meer op het internet. Sommigen van ons zelfs zoveel dat ze er verslaafd aan raken. Zoals Marije (27) uit Amsterdam. Aan 3FM vertelde ze haar verhaal.

De naam van Marije is gefingeerd. Dit is geen foto van haar.

Ontwijkend gedrag

Marije was altijd al gek op everything computer-related. In het gouden tijdperk van MSN en Hyves merkte ze al dat ze er veel mee bezig was, maar de echte verslaving kwam pas rond haar negentiende.

"Ik keek bij het opstaan niet één keer naar m'n favoriete sites, maar bleef refreshen en de apps rouleren. Ik keek tijdens het fietsen, op school en in bed, net zo lang tot ik doodmoe was en in slaap viel met m'n telefoon onder het kussen."

Facebook, Youtube, Whatsapp, Instagram... Marije gebruikte internet vooral om te ontsnappen aan haar eigen wereld.

"Het was heel makkelijk om op korte termijn bevestiging of inspiratie te zoeken, iets wat ik van binnen niet meer had. Door die korte kicks moest ik door blijven gaan."

Echt verslaafd

Een internetverslaving stimuleert hetzelfde hersengedeelte als andere verslavingen: het beloningscentrum. Dit biedt alleen een tijdelijke oplossing voor je tekort aan voldoening, waardoor de onderliggende problemen niet opgelost worden. Je wilt daarna dus vaak nog meer dan eerst. Marije zag in haar eigen gedrag veel overeenkomsten met dat van andere verslaafden.

"De drank, seks, games of drugs is niet iets wat nog lekker gevonden wordt, het wordt een laatste redmiddel tegen de leegte. Dat is met internet precies hetzelfde."

Wanneer was het genoeg?

Toen Marije's sociale en professionele leven er echt onder begon te lijden, was ze er klaar mee. Haar broer kreeg een zoontje en toen Marije langs wilde gaan om hem te feliciteren, bleef ze in plaats daarvan de hele dag achter haar laptop zitten. Van zeven uur 's ochtends tot vijf uur 's middags.

"Toen ik m'n laptop sloot was mijn hele dag al voorbij en voelde ik me zó teleurgesteld in mezelf! Daardoor voelde ik me nog rotter en ging ik er wéér achter zitten."

Die avond belde ze Trubendorffer, een verslavingskliniek in Amsterdam. In de kliniek bekeek het team wat Marije's onderliggende problemen waren en waarom ze hiermee uitweek naar internet.

De behandeling

Een 'bottom line' was ook onderdeel van de behandeling: een lijst met gezond en ongezond gedrag. Daarop stond dat ze maximaal één uur per dag op bepaalde sites mocht internetten. Als ze daaroverheen ging, werd dat gezien als terugval en besprak ze dit met haar persoonlijke behandelaar.

Daarnaast deed Marije mee groepstherapie en sloot ze zich aan bij een extra zelfhulpgroep in Amsterdam. Het hele proces was pittiger dan ze verwachtte.

"Het was ontzettend zwaar, ik heb moeten dealen met schaamte, verdriet, spijt, schuld... Ik kan me goed voorstellen dat het voor sommigen bijna onmogelijk is om zonder hulp te stoppen."


En nu?

Marije is ontzettend veranderd: ze neemt veel meer tijd om haar creativiteit los te laten op van alles en nog wat. Ze maakt muziek, sport vaker, schrijft verhalen en gaat regelmatig weg met vrienden. Ze laat zich niet meer afleiden door Whatsappjes of Facebook-berichten.

"Ik ga geen advies geven, want iedereen moet voor zichzelf weten hoe hij of zij met internet omgaat. Maar voor mij heeft het verwijderen van Facebook en Instagram echt geholpen. Ik heb eigenlijk 900 online vrienden ingeruild voor 20 echte."

Maar haar verslaving is niet in één keer weg. Marije heeft soms nog steeds moeite met voldoende offline blijven.

"Het blijft een zwak punt van me. Het blijft aantrekkelijk om mezelf helemaal af te leiden van de realiteit, maar ik kan dat nu stoppen. Ik wil leven met meer écht contact."

Lees ook: Zo herken je of je internetverslaafd bent

Ster advertentie
Ster advertentie