Naar homepage
3FM nieuws

De festivalbier-mythe: wordt het nou verdund of niet?

foto: Hans-Peter van Velthoven
  1. Nieuwschevron right
  2. De festivalbier-mythe: wordt het nou verdund of niet?

Festivals en biertjes: een magische combinatie. Maar hoe kan het dat je op een festivaldag soms uren achter elkaar biertjes wegtikt, maar je je eigenlijk nog steeds prima voelt? Als je dit vrijdagavond in een caféetje probeert lig je er binnen no time af, dus... Wordt dat festivalbier nou verdund of niet? Nu.nl zocht het uit.

Sjoemelbier

De herkomst van het festivalbier-gerucht ligt ergens in de zeroes, toen er tijdens een evenement in de ArenA als experiment bier met lager alcoholpercentage werd geschonken. De reacties waren daar niet bijster positief op en de term 'festivalbier' was al snel bedacht.

Het klopt alleen niet! Volgens Martine Bosch, eindbaas Food & Beverages bij concertpromotor MOJO, krijgen concert- en festivalbezoekers precies hetzelfde biertje als in het café om de hoek. Martine: "Op grote festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole staan tankwagens die 30.000 liter bier bevatten en rechtstreeks van de brouwer komen."

Research

Twee jaar geleden werd er door studenten en het Eindhovens Dagblad ook onderzoek gedaan naar festivalbiertjes: ze smokkelden 20 biermonsters terug naar het lab, testten de alcoholpercentages en vonden niets afwijkends. Deze biertjes kwamen gewoon overeen met 'puur pils'.

Op festivals minder snel dronken?

Oke, het lijkt er dus op dat festivalbier gewoon bier is. Prima. Maar hoe kan het dan dat veel festivalbezoekers zich na een dag lang biertjes wegtikken nog steeds prima voelen? Dát heeft volgens Martine vooral te maken met de buitenlucht én hoe je je gedraagt op een festival.

"Je bent de hele dag in de weer! Je loopt wat rond, neemt soms een colaatje, eet regelmatig iets... Dan komen die biertjes minder hard binnen dan in de kroeg, waar je in korte periode best veel alcohol achterover tikt. Op een festival hebben veel mensen dus minder snel het gevoel dat je aangeschoten raakt."

Stem op de 3FM Festival Top 999

In dit artikel las je tot nu toe 15 keer het woord 'festival', dus mocht dat ervoor gezorgd hebben dat je nu wel zin hebt in een festivalletje: zet die energie om in een killer stemlijst voor de 3FM Festival Top 999! Welke 10 tracks geven jou het ultieme festivalgevoel? STEM HIER.

Meer festivalnieuws?

>> Met dit ding raak je nooit meer je vrienden kwijt op festivals
>> De regenworm is je redder in nood op festivals
>> Alarm: er komen veel meer processierupsen in 2019

Ster advertentie
Ster advertentie