3FM nieuws

Ronnie Flex op Pinkpop 2022: "Wees gewoon vrij en geniet van de muziek."

foto: Jelmer de Haas
  1. Nieuwschevron right
  2. Ronnie Flex op Pinkpop 2022: "Wees gewoon vrij en geniet van de muziek."

Ronnie Flex mocht op zaterdag de South Stage openen. Samen met zijn band The Fam bouwde hij op het heetste moment van de dag een feestje op het podium en speelde ze de ene na de andere hit. Na de show sprak 3FM-dj Sagid met Ronnie over zijn muzikale inspiratie, live muziek, zijn huidige leven als artiest en zijn laatste album Altijd Samen.

Hiphop met liveband

Ronnie Flex gaat inmiddels al jaren mee als muzikale duizendpoot en meester van de Nederlandstalige hiphop. Met band schitterde hij afgelopen weekend op de MainStage van Pinkpop en liet hij de perfecte samensmelting zien van hiphop mét liveband.

De rapper is op dit gebied geïnspireerd door andere grootheden binnen de hiphop. Zo vertelt hij over J. Cole en Kendrick Lamar, die hij zag op WOO HAH! "Ik luister normaal helemaal niet veel naar J. Cole en kwam ook eigenlijk voor andere artiesten maar hij bracht het zo goed. Hij speelde met live band en vaak komen de harde beats dan een beetje te vervallen of klinkt het meer als hardrock maar dit maakte het eigenlijk nog beter."

Vrijheid

De rapper staat zelf de laatste jaren ook met live band op het podium en vindt dat dit zijn muziek eigenlijk alleen maar goed heeft gedaan. "Veel van mijn nummer vind ik door de jaren heen live nog een stuk beter dan de originele versies".

Wat Ronnie met zijn shows wil overbrengen is vooral vrijheid. "Kleed je hoe je wil, dans hoe je wil, word verliefd op wie je wil. Wees gewoon vrij en geniet van de muziek. Je hoeft niet te klappen of een moshpit te doen, doe gewoon precies wat je zelf wil doen!"

foto: Jelmer de Haas

Van speler naar coach

Ook vertelt Ronnie over zijn ontwikkeling als artiest. De rapper legt de focus inmiddels minder op hits scoren en is tegenwoordig vooral bezig met het begeleiden van jonge rappers en hen helpen om het beste uit henzelf te halen. Hij richtte afgelopen jaar nadat hij was laten gaan door label TopNotch een eigen label op genaamd ADF ENT. Deze nieuwe rol bevalt de rapper wel. "Ik zit eigenlijk meer dan ooit in een leidersrol. Eerst was ik de speler en nu ben ik de coach."

De drang om zelf muziek te maken voelt hij iets minder dan voorheen. "Als mensen met mij de studio in willen om iets vets te maken vind ik dat nog steeds super leuk maar ik duik momenteel niet de studio in voor nieuwe tracks voor mezelf. Hier ben ik momenteel even oké mee."

Altijd Samen

Afgelopen jaar bracht Ronnie zijn lang verwachte album uit. Dit album bestaat uit nummers die de artiest uitsluitend voor zichzelf schreef. "Als je grote hits hebt wil je daar constant overheen, die druk voelde ik dan telkens om dat weer te bereiken. Ik kreeg echt paniek als een nieuwe track het niet goed deed."

Toen besloot de rapper daarmee te stoppen en alleen maar tracks te maken waar hij blij van wordt. De single van het album genaamd 'Altijd Samen' bijvoorbeeld. Deze track schreef hij voor z'n dochter, niet met het idee om een hit te scoren maar gewoon, omdat het belangrijk is. "Toen ik eenmaal accepteerde dat ik geen hits hoefde te scoren was de druk ineens een stuk minder en kon ik ook weer lol maken, dat was ook de reden dat ik ooit begon met doen wat ik nu doe."

Ster advertentie
Ster advertentie