3FM nieuws
NTR

De inspiratie achter De Lesbische Liga: "behoefte om een community ‘bij elkaar’ te brengen"

foto: Linde Dorenbosfoto: Linde Dorenbos
  1. Nieuwschevron right
  2. De inspiratie achter De Lesbische Liga: "behoefte om een community ‘bij elkaar’ te brengen"

Ben jij altijd al benieuwd geweest naar de achterliggende inspiratie van De Lesbische Liga Podcast? Dan hoef je niet meer verder te kijken, want hier ontdek je het maakproces verteld door de makers Vera Siemons en Annefleur Schipper.

Quote

We doen álles zelf, dus van script en redactie tot het uitzetten van de gasten en de techniek. Dat zorgt ervoor dat de podcast heel persoonlijk blijft.

Vera Siemons en Annefleur Schipper

Inspiratie

Het lijkt misschien simpel, maar de inspiratie voor De Lesbische Liga Podcast gaat dieper dan je in eerste instantie denkt. "We hadden allebei behoefte om een community ‘bij elkaar’ te brengen, dus dat het voelt als gezellig en laagdrempelig bijpraten, maar wel met een serieuze noot/aanleiding. We voelden allebei dat de lesbische (queer) community ‘onderschat’ werd, dat er meer mensen zijn zoals wij, maar dat die plekken nog niet heel groot of zichtbaar waren. Vooral het delen van een bepaald soort humor, inside jokes en zelfspot is voor ons heel belangrijk, en we hadden de stiekeme hoop dat meer mensen dat zouden kunnen waarderen."

Quote

We vinden het belangrijk om die mensen ook dít podium te geven, omdat ze eigenlijk gewoon een standbeeld verdienen!

Vera Siemons en Annefleur Schipper

Dus toen hebben Vera en Annefleur het op het maken gezet, en dan mogen ze hun eigen gasten bedenken. "Het zijn allemaal op een bepaalde manier rolmodellen voor ons," zeggen ze trots, "dus van acteurs en presentatoren tot muzikanten en schrijvers. We vinden het belangrijk om die mensen ook dít podium te geven, omdat ze eigenlijk gewoon een standbeeld verdienen! Dus we hopen onze gasten echt op een schild te hijsen. Het ontdekken gaat via onze eigen ‘media-consumptie’ en we krijgen heel veel DM’s en mails van luisteraars die hun idolen/iconen tippen. Die lezen we natuurlijk ook allemaal!

Drijfveer

De grootste kracht achter het geheel bespreken Vera en Annefleur in hun introductie op de website van de NTR. Check hieronder in hun eigen woorden wat ze te zeggen hebben:

“We keken vroeger, toen we allebei als tiener nog diep in de kast zaten, stiekem naar de serie ‘The L Word’. Dat was in de tijd dat het nog ergens laat op de avond op een vaag tv-kanaal werd uitgezonden en je pech had als je een paar dagen op vakantie was geweest: want dan had je een hele verhaallijn gemist. Toen we in 2020 hoorden dat deze serie weer terugkwam, kregen we nostalgische gevoelens."

"Maar dachten we ook: wat is er in de tussentijd allemaal uitgebracht qua films en series over en met lesbische en biseksuele vrouwen, en hóe representatief vinden we dat eigenlijk? We raakten er niet over uitgepraat en hadden heel erg het idee dat er veel meer queer personen in Nederland over mee wilden praten. Bovendien wilden we graag helemaal onszelf kunnen zijn, met eigen inside jokes die mensen uit de community ook zouden begrijpen. Dus zonder concessies een safe space (lees: een eigen lesbisch clubhuis runnen), dat was de wens.”

Quote

Zonder concessies een safe space (lees: een eigen lesbisch clubhuis runnen), dat was de wens.

Vera en Annefleur

Opnames

En dan heb je nog de opnames van de podcast zelf. "We doen álles zelf, dus van script en redactie tot het uitzetten van de gasten en de techniek. Dat zorgt ervoor dat de podcast heel persoonlijk blijft en ook de gasten weten dat ze in een ‘veilige’ omgeving komen waar ze zichzelf kunnen zijn. We vinden het voorspreken altijd belangrijk en ook tegenover elkaar zijn we altijd eerlijk wat we wél en liever niet willen delen."

En dan komen er uit de podcastopnames prachtige verhalen. "In het vorige seizoen konden we spreken met topmodel Rianne van Rompaey, zij heeft zo’n indrukwekkend leven dat zich hélemaal buiten onze bubbel afspeelt, dus toen we met haar konden Zoomen was dat een heel bijzonder inkijkje als het ware. Dat je iets wat heel erg ‘ver van je bed-show’ voelt, dichtbij kan halen, en de ander dat ook met je wil delen is altijd winst. Sowieso heel tof als iemand bereid is om tijd vrij te maken en dan vanuit het buitenland, tussen de fashion shows door, even met ons wil lachen en sappige anekdotes over Kristen Stewart wil delen!"

Quote

Sowieso heel tof als iemand bereid is om tijd vrij te maken en dan vanuit het buitenland even met ons wil lachen en sappige anekdotes over Kristen Stewart wil delen

Vera Siemons en Annefleur Schipper

En hoe pakken Vera en Annefleur een interview aan dat niet zo lekker loopt als ze hadden gehoopt? "Misschien wel het belangrijkste: je in de andere persoon verplaatsen. Dus als dit komt vanwege een gast, probeer je altijd in die persoon in te leven. En verder gaat onze podcast heel erg om lachen en lol hebben: dus het meeste lachen we gewoon weg."

Gerelateerde podcast

De Lesbische Liga Podcast

De Lesbische Liga Podcast

Podcast event

Als afsluiter voor de Week van dan Podcast heb je op zondag 14 mei het grote NPO Podcast event! Wat kun je daar verwachten? Denk aan live opnames van podcasts (zoals Blauwe M&M's en de Lesbische Liga), al jouw favoriete podcastmakers bij elkaar, en een hoop gezelligheid natuurlijk. Wil jij dit meemaken?

Koop hier een kaartje

Ster advertentie
Ster advertentie