3FM nieuws
BNNVARA

Nergens in Europa is de lucht zó vervuild als in Nederland!

  1. Nieuwschevron right
  2. Nergens in Europa is de lucht zó vervuild als in Nederland!

Woon je in de stad en ren je wel eens een blokje om? Vraag je je dan wel eens af of dit eigenlijk wel gezond is i.v.m. die vervuilde stadslucht? 3FM-dj Sander Hoogendoorn in ieder geval wel. Hij belt met Michael Roberts, directeur van het Longfonds, die antwoord geeft op al zijn (en jouw) vragen!

Nederland heeft zijn zaakjes aardig op orde, zou je denken. Maar als het om luchtvervuiling gaat, dan heb je het mis. Sterker nog, volgens Michael Rutgers ademen we de smerigste lucht in van heel Europa. Say whut? Ja, echt. En over dat hardlopen: doe dat vooral niet naast de grote verkeersweg. Twee of drie straten ervandaan is al een stuk veiliger.

De ernst van de zaak

De lucht is in Nederland dus erg vervuild. Zo zegt Michael: "Die rotzooi hangt als een deken over ons heen." Het verkeer, veehouderij en ook houtkachels zijn de grootste boosdoeners in ons land. Gemiddeld leven Nederlands negen maanden korter door luchtverontreiniging, met de meeste slachtoffers in de grote steden, de Randstad, langs drukke wegen en in de omgeving van veehouderijen.

Wellicht heb je wel eens gehoord dat in de stad wonen gelijk staat aan 5-10 sigaretten meeroken per dag. Uit het interview blijkt dat dit helaas geen fabeltje is, maar de bizarre realiteit. Bekijk het hele gesprek hieronder.

Video niet beschikbaar

Hoe lossen we dit nog op?

Het goede nieuws: de luchtvervuiling is sinds 1990 ongeveer gehalveerd en het probleem valt nog op te lossen. Het minder goede nieuws: iedereen zal een steentje bij moeten dragen en niet iedereen heeft daar zin in. We kunnen de grootste verschillen maken op het gebied van verkeer. Denk aan simpelweg minder verkeer, geen diesel meer, rijden op lagere snelheid en met de fiets naar school of werk. En heb je nou een buurman die de hele dag zijn houtkachel laat roken? Dan heeft dit wel degelijk invloed op jouw gezondheid. Niet gek om dus iets van te zeggen!

Petitie

Er wordt een petitie opgeroepen vanuit o.a. het Longfonds die langs De Tweede Kamer gaat, om ambitieuzere maatregelen te ondernemen op het gebied van luchtvervuiling. Draag jij al bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in ons land?

Ster advertentie
Ster advertentie