3FM nieuws

7 dingen die je moet weten over 'RENAISSANCE' van Beyoncé

foto: Carlijn Jacobs
  1. Nieuwschevron right
  2. 7 dingen die je moet weten over 'RENAISSANCE' van Beyoncé

Queen B is terug! De langverwachte opvolger van Lemonade uit 2016 is er dan eindelijk. Beyoncé releast vandaag haar nieuwste album RENAISSANCE en dit zijn 7 dingen die jij erover moet weten.

1. Alle 16 tracks hebben hun eigen video

De meeste artiesten brengen misschien 4 of 5 videoclips uit rondom een nieuw album, maar Beyoncé pakt het vaak anders aan. Voor haar vorige album Lemonade bracht de zangeres tegelijkertijd een film uit met daarin achtereenvolgend alle videoclips. Een stukje kunst waarvoor ze - naast het album - flink werd geprezen.

Voor alle 16 tracks op RENAISSANCE heeft ze tot nu toe een eigen lyric-video online gezet. Maar Beyoncé kennende komt er binnenkort vast ook nog een visueel spektakel uit.

2. Het album was al gelekt

Het wordt voor artiesten soms steeds moeilijker om hun nieuwe muziek geheim te houden tot de releasedatum. Dat werd afgelopen week nogmaals duidelijk. Twee dagen voordat RENAISSANCE uitkwam, verscheen hij al online. In een statement bedankt Beyoncé haar fans voor "calling out anyone that was trying to sneak into the club early".

In een Instagram-post prijst ze haar trouwe achterban voor het wachten op de officiële versie in plaats van het luisteren naar de gelekte variant op het internet. “It means the world to me. Thank you for your unwavering support. Thank you for being patient. We are going to take our time and enjoy the music. I will continue to give my all and do my best to bring you joy. I love you deep.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Het is pas deel 1...

Ben je bang dat je het hier weer voor de komende 6 jaar mee moet doen? Geen zorgen, deze keer duurt het niet zo lang. RENAISSANCE is namelijk pas deel één van in totaal drie verschillende "acts", zoals ze het zelf noemt. Alledrie de delen heeft ze tijdens de coronapandemie opgenomen en liggen dus al op de plank klaar. Wanneer de volgende komt, is alleen nog niet duidelijk.

4. Een Nederlands tintje

Het album heeft ook een Nederlands tintje. Het artwork waar je Beyoncé op een paard ziet zitten is namelijk geschoten door de Nederlandse fotograaf Carlijn Jacobs, die eerder ook al beroemdheden als Kim Kardashian fotografeerde.

Carlijn zegt erover in een interview met het AD: "Ik kreeg opeens een aanvraag vanuit haar team. Ik heb geen flauw idee, misschien zagen ze iets van mij dat hen aansprak? Ongeveer een maand voor die week in LA werd ik benaderd. We begonnen met videogesprekken waarin ik met haar art directors alle details doorsprak. Beyoncé heeft daar een heel team voor."

5. Samenwerkingen

Ondanks dat Beyoncé zelf als enige artiest bij ieder nummer staat, hebben er veel grote namen meegewerkt aan het album als je de credits-lijst mag geloven. Natuurlijk hubby Jay-Z, maar ook Drake, Skrillex, Pharrell Williams, Labrinth en zelfs Nile Rodgers.

6. Herken de sample

Ook zit het album vol met samples van grote hits. Zo hoor je op afsluiter 'SUMMER RENAISSANCE' een sample van Giorgio Moroder en Donna Summers 'I Feel Love'. Maar ook een sample van 'I'm Too Sexy' van Right Said Fred op 'ALIEN SUPERSTAR'. Ben je een echte kenner? Dan is dit album het ultieme zoekplaatje.

7. Kelis is er minder blij mee

Toch is niet iedereen blij met het album vol samples. Kelis geeft namelijk aan dat er een sample van haar nummer 'Get Along With You' in Beyoncé's 'ENERGY' zit. Een track die beide zangeressen maakten in samenwerking met The Neptunes (o.a. Pharrell Williams). The Neptunes hebben dan ook de credits gekregen, maar de naam Kelis staat nergens.

"It’s not a collab it’s theft," laat de zangeres op social media weten."My mind is blown too because the level of disrespect and utter ignorance of all 3 parties involved is astounding. I heard about this the same way everyone else did. Nothing is ever as it seems, some of the people in this business have no soul or integrity and they have everyone fooled."

Luister het volledige album hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie