3FM nieuws

Give Beyoncé lemons and she makes Lemonade

  1. Nieuwschevron right
  2. Give Beyoncé lemons and she makes Lemonade

Queen B. is weer lekker bezig. Ze dropte zaterdag (23 april) haar nieuwe album Lemonade, en dat kan je haast niet ontgaan zijn. Hier 10 dingen die je moet (of wilt) weten.

Voor je verdrinkt in alle artikelen over Lemonade, het zesde studioalbum van Beyoncé, zetten we een paar dingetjes op een rij, zodat je in elk geval mee kan praten ;)

1. De lancering

Dat Beyoncé een nieuw album uit ging brengen, was duidelijk. De hysterie begon met 'Formation', het nummer dat ze zong tijdens de Super Bowl en waar ze toen vrij veel ophef mee veroorzaakte. Daarna verscheen er een vaag bericht op Instagram én een albumtrailer op HBO. Niemand wist precies wat er ging gebeuren. Komt er een docu over Beyoncé? Heeft ze een speelfilm geregisseerd? Het bleef een beetje vaag, tot we in de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 april uit onze lijden werden verlost. Lemonade is de titel van B's nieuwe album en daarbij krijgen we een complete film mét daarin alle clips achter elkaar.

Beyoncé - Lemonade (film)

De beelden zijn helaas verwijderd!

2. De downloads

De nummers zijn op Tidal en op iTunes te vinden. Alles wat illegaal op YouTube is gezet, is alweer verwijderd en op Spotify en Deezer ga je het ook niet vinden. Gelukkig hoor je de nummers natuurlijk ook gewoon op 3FM.

3. De samenwerkingen

Voor Lemonade werd een indrukwekkend lijstje artiesten opgetrommeld: Jack White, Kendrick Lamar, The Weeknd, James Blake en Ezra Koenig (van Vampire Weekend) zijn te horen.

4. De video

De videoclips zijn allemaal achter elkaar geplakt en vormen in totaal een film van 62 minuten. In die film gebeurt van alles: B sloopt auto's met een honkbalknuppel (daarover later meer), tennisster Serena Williams komt twerkend voorbij en ook het gezinnetje is er bij betrokken, want Jay-Z en dochtertje Blue Ivy zijn ook te zien.

5. De tour

Mocht je één van de gelukkigen zijn die kaarten heeft gescoord voor de Formation World Tour, dan moet je opschieten met de lyrics uit je hoofd leren (hier staan ze, succes!). Woensdag begint de tour namelijk in Miami en op 3 augustus wordt hij afgesloten in Barcelona. Het lijkt er op dat er daarom flink vaart is gezet achter het album, maar in tegenstelling tot andere albums die snel-snel uitgebracht moesten worden, is Lemonade tot in de puntjes verzorgd.

6. De roddels

De lyrics en de video's lijken er op te wijzen dat het niet zo lekker loopt tussen Beyoncé en hubby Jay-Z. Op het album zingt ze namelijk dit:

"Where do you go when you go quiet… You remind me of my father, a magician, able to exist in two places at once. In the tradition of men in my blood, you come home at 3 a.m. and lie to me. What are you hiding? The past, and the future, merge to meet us here. What luck. What a fucking curse."

En dit:

"Beautiful man I know you're lying, I am not broken, I'm not crying, I'm not crying. You ain't trying hard enough, you ain't loving hard enough. You don't love me deep enough, we not reaching feats enough. Blindly in love, I fucks with you. 'Til I realize, I'm just too much for you, I'm just too much for you."

Én dit:

"So what are you gonna say at my funeral now that you’ve killed me? Here lies the body of the love of my life whose heart I broke without a gun to my head. Here lies the mother of my children both living and dead. Rest in peace my true love, who I took for granted. Most bomb pussy, who because of me sleep evaded. Her shroud is loneliness, her god was listening. Her heaven will be a love without betrayal. Ashes to ashes, dust to side chicks."

Auw. Shots fired. Toch vergeeft ze Jay aan het eind:

"Now that reconciliation is possible, if we’re gonna heal, let it be glorious."

7. De muziek

Op het album komen muziekstijlen voorbij die je niet van de Queen of R&B zou verwachten. De track 'Daddy Knows' heeft een dik countrylaagje, andere tracks hebben funk-invloeden, je hoort ook gospel voorbij komen en op de tracks waar B écht kwaad is hoor je scheurende gitaren á la Led Zeppelin.

8. De Nederlandse invloed

Lemonade heeft ook ergens een Nederlands tintje, want Michaela DePrince, een Sierra Leonees-Amerikaanse ballerina, danst in de film. Wat het dan in godsnaam Nederlands maakt? Ze danst bij het Nationaal Ballet in Amsterdam. Bij RTL Late Night vertelde ze daarover: hoe lang ze het geheim moest houden, hoe het was om Beyoncé te ontmoeten en dat ze de hele dans improviseerde. Filmpje check je hier!

9. De protesten

Dat het album ook een politiek tintje kreeg, konden we na 'Formation' al wel bedenken. Op het album stelt Beyoncé de positie van zwarte vrouwen in Amerika ter discussie. Zo gebruikt ze bijvoorbeeld een fragment uit een speech van de zwarte anti-racisme-activist Malcolm X op het album:

"De minst gerespecteerde persoon in Amerika is de zwarte vrouw. De meest onbeschermde persoon in Amerika is de zwarte vrouw. De meest verwaarloosde persoon in Amerika is de zwarte vrouw."

In één van de video's van Lemonade zie je moeders van kinderen die zijn omgekomen bij politieacties in de Verenigde Staten. Ook zie je zwarte vrouwelijke sterren als tennisster Serena Williams en dus ook ballerina Michaela DePrince.

10. De titel

De titel is afgeleid van het Engelse spreekwoord "If life gives you lemons, make lemonade", wat ongeveer betekent "Als alles tegen lijkt te zitten, moet je het positieve er uit proberen te halen'".

Lemonade HBO trailer

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie