3FM nieuws

Mag je binnenkort nog maar twee biertjes halen bij de bar?

foto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag je binnenkort nog maar twee biertjes halen bij de bar?

Dat is een vraag waar STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, hard 'ja' op roept. Volgens hen zal deze maatregel het aantal incidenten met dronken jongeren terugdringen. Kun je het jezelf voorstellen? Weg met het kartonnen traytje.... En ook bier halen voor al je vrienden zit er dan op een festival niet meer in.

Maar waarom dan?

In een opiniestuk in De Gelderlander vertelt een woordvoerder van STAP dat een barman natuurlijk wettelijk geen alcohol aan een minderjarige mag schenken. "Maar het is nu voor een horecaman niet te doen om precies te weten voor wie al die drankjes zijn die hij inschenkt. Daarom dat aantal van 2, dan heeft de barman sneller in de gaten als er grote hoeveelheden drank worden doorgegeven." Het instituut ziet het op veel evenementen namelijk steeds vaker misgaan met jongeren en alcohol.

Op veel festivals in Amerika wordt deze regel al gehanteerd. Bijvoorbeeld op het populaire Coachella in Californië. Daar zijn er zelfs afgezette gebieden waar je alcohol mag drinken en je je ID-kaart moet laten zijn bij de entree. Daarnaast mag je biertje niet mee naar buiten. Met een drankje bij een optreden staan is dus niet mogelijk!

Is dit de toekomst?

Als het aan STAP ligt wel, maar veel verder dan een ingezonden brief in de krant zijn ze nog niet. Wat denk jij? Zal dit het alcoholmisbruik onder jongeren tegengaan of vooral voor heel veel boze en geïrriteerde festivalbezoekers leiden? De rijen voor de bar zullen er in ieder geval niet minder lang door worden...

Ster advertentie
Ster advertentie