3FM nieuws

Nuchter naar een meerdaags festival? Zij doen het!

  1. Nieuwschevron right
  2. Nuchter naar een meerdaags festival? Zij doen het!

"In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier!" is een gezegde dat je vastwel een keer hebt gehoord nadat je een pintje bestelde op je favoriete festival. En voor velen lijkt dit dan ook hand in hand te gaan: festivals + bier. Echter, is al dat alcohol natuurlijk vanwege zowel fysieke als mentale reden helemaal niet goed voor je. Daarom gaan steeds meer mensen, en vooral jongeren, nuchter. Zoé (26), Melchior (22) en Isa (24) vertellen over hoe het is om jong te zijn en volledig nuchter naar een festival te gaan.

"Ik word moe als ik alcohol op heb."

Melchior (22) was afgelopen week op Sziget. De zes festivaldagen op Sziget overleefde hij op hoofdzakelijk ijsthee, vorig jaar deed hij dat ook.. "Ik word heel moe als ik alcohol op heb. Het helpt dan niet om alcohol te drinken als je lang door wilt gaan feesten. Ik heb het ook niet nodig om een leuk feest mee te maken." En z'n moeder kan blij zijn, want ook drugs laat hij achterwege.

"Ik heb ADHD. Dus dat helpt mij al om goed door te kunnen feesten." Dat noem je doorgaan op karakter. "Ik zit er niet heel vast op van 'je mag niet drinken', maar het gebeurt gewoon niet omdat ik het niet nodig heb." De voordelen? "Je bent er altijd met je koppie bij. Als de rest van je vrienden lam zijn, dan ben jij diegene die nog heldere beslissingen kan nemen. Gister moesten er een beslissing worden gemaakt over waar we naartoe zouden gaan, dan ben ik wel diegene die dat neemt." Zo is hij een beetje de vader van de groep geworden.

"Ook is het heel erg goedkoop" zegt Melchior. "M'n vrienden tikken een biertje of zes naar achter voordat ze iets voelen. Ik heb aan een ijsthee genoeg." Hij laat zijn financiën zien na een week partyen: "Ik ben de hele week daar geweest en ben 250 euro kwijt geweest aan eten en drinken. Andere vrienden van mij hadden 400 euro erop gezet." En dan dronken zij nog gewoon bier. Als je cocktails drinkt dan ben je acht keer meer geld kwijt.

"Je moet je focus verleggen."

Zoé (26) koos nadat ze een maand niet had gedronken en daarna weer in haar oude gedrag was vervallen, om het een keer echt grondig aan te pakken. Een jaar lang niet drinken om te merken wat dat met haar zou doen. Ze doet daar verslag van op Tiktok. Zoé: "Ik was zestien en het was gewoon eigenlijk niet eens een vraag of ik ging drinken, maar het was gewoon: "hey hier is je eerste biertje" en toen heb ik eigenlijk altijd al m'n sociale dingen met drank ontdekt en gedaan."

Naar festivals gaan is voor haar nu heel anders: "Ik ben bijvoorbeeld naar Down The Rabbit Hole geweest. Ik heb het echt heel leuk gehad, maar het is ook wel heel overwhelming. Het is niet zo dat je aankomt en dat het festival over je heen komt." Door het niet drinken ervaart ze alles veel intenser en gaat minder vanzelf: "Drank geeft mij altijd een dopamine-boost. Ik ben zelf introvert en merk dat ik zonder drank veel sneller overprikkeld raak. Je moet echt goed plannen en voorbereiden. Je bent veel meer aangewezen op bijvoorbeeld de line-up. Nu weeg ik heel erg af van oke, is die €350 nu de line-up waard? Want het is niet meer dat je naar de klote gaat en dat de helft van het festival zo aan je voorbij gaat." Het is niet meer de alcohol die zorgt dat je door je gevoelens kunt beuken.

Het niet drinken geeft haar veel: "Ik vind het vooral een heel interessant experiment, want aan de ene kant geef je jezelf heel veel terug. Fitheid, mentale dingen. Maar je merkt wel van oh ja, het is niet meer dat voor je uitschuiven van problemen en doorgaan. Ik loop nu wel echt tegen dingen aan en die pak ik nu ook allemaal helemaal aan. Ik merk echt dat ik mentaal er veel beter doorheen kom op dit moment."

Mist ze het dan niet? "Ik mis het soms nog wel ja. En ik denk ook wel dat ik het op sommige momenten van mijn leven wil doen. Het gaat er mij vooral om dat ik leer. Het hoeft niet altijd overal dat ik weer ga drinken maar gewoon wat bewuster. Ik was afgelopen maand met Vic (haar vriend. red.) op vakantie. Ja, dan mis ik het soms om bij een hele leuke plek in een restaurant gewoon een fles wijn te bestellen met z'n tweeën en een beetje in die roes te komen. Het is allemaal heel sober en serieus nu. Ik waardeer het heel vaak, maar soms mis ik het gewoon wel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik kan nu zo hard lachen om andere mensen"

Isa (24) drinkt al twee jaar niet meer, en gaat ondertussen gewoon de festivals af: "Ik zat een tijd niet zo goed in m'n vel en ben daarom gestopt met drinken. Nu ik merk dat bijna iedereen onder invloed is en vooral hoe… vind ik het prima dat ik niet meer drink! Ik mis het trouwens ook geen minuut."

Ze gaat verder: "Ik drink denk ik al 2 jaar echt geen alcohol meer, ik heb hiermee onder andere een weekend Freshtival overleefd, Boulevard Outdoor, de Zwarte Cross, Tomorrowland en nog wel wat gezellige feestjes!"

"Ik vind de voordelen ervan dat je gigantisch hard om andere mensen kan lachen. Nooit afhankelijk bent van vervoer en het allerbeste.. nooit een kater!" Kijk, dat zijn alleen maar goede punten en dat laat merken dat ze het nog steeds naar haar zin heeft op feesten: "Ik denk dat ik over 5 jaar nog steeds gewoon lekker nuchter door het leven ga! En nog veel meer leuke feestjes ga bezoeken!"

Ster advertentie
Ster advertentie