3FM nieuws

Luister hier de 3FM Special over 75 jaar vrijheid terug!

  1. Nieuwschevron right
  2. Luister hier de 3FM Special over 75 jaar vrijheid terug!

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Daarom staat deze special in het teken van dat thema. In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden. Naast 4 en 5 mei worden er door het hele jaar heen verschillende evenementen georganiseerd om de vrijheid te herdenken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hier de podcastversie terug van de 3FM Special!

3FM Special: Frank en z'n oma

De presentator van deze 3FM Special heeft ook veel met het onderwerp. Frank's oma werd in de oorlog gedeporteerd, maar heeft het overleefd. Hij interviewde haar hierover een aantal jaar geleden en daarin vertelde ze hoe ze op een ochtend van school werd gehaald.

Jonge veteraan

Ondanks de verhalen die we elk jaar horen bij de herdenking klinkt het voor sommige jongeren best ver weg. Aangeschoven bij de 3FM Special is Jaaike. Zij is veteraan en is uitgezonden geweest naar Afghanistan. Ze heeft oorlog dus van dichtbij meegemaakt en letterlijk voor vrijheid gevochten.

Het moment

"We waren op voetpatrouille op de markt, waar een kruispunt was. We gingen op bezoek bij een lokale arts. Mijn luitenant ging naar binnen voor een gesprek, maar hij was er niet. We hadden contact opgenomen met onze commandant en op dat moment blies iemand achter ons zichzelf op. Er zijn veel mensen bij omgekomen, ook kinderen. Ik keek gelijk of mijn peloton oké was. Zelf had ik een slagaderlijke bloeding, die moest gestopt worden."

Liever dood

Jaaike: "Tijdens de aanslag zag ik mijn leven voorbij flitsen. Voordat ik op missie ging, zei ik altijd: Ik kom liever in een kist terug, dan half geamputeerd. Je gaat wel anders denken als je bijna dood gaat. Ik ging in overleefstatus. Later ben ik gaan relativeren dat ik heel veel geluk heb gehad."

Elk jaar herdenken

Elk jaar herdenken we op 4 mei alle slachtoffers sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. Zo ook Jaaike. Frank vraagt welke impact dat op haar heeft.

Vluchten uit Syrie

Wael moest in 2011 alles achterlaten in Syrië. Hij had een goede baan, een gelukkig leven en moest ineens buiten Syrie gaan reizen. Iets wat hij nog nooit had gedaan. Hij praat erover samen met Frank. Uiteindelijk is hij terechtgekomen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Hij schreef een boek over zijn ervaring.

"Iemand uit het leger heeft tegen me gezegd dat ik op de lijst stond. Ik heb veel geld betaald om buiten Syrië te komen. Ik ging eerst naar Libanon, toen Egypte en naar Libië met een smokkelaar. Je moet rennen en over muren springen. Een auto wachtte op mij. Vanuit Libie ging ik naar Tripoli, met een boot naar Italië."

"De bootreis was verschrikkelijk. De boot dook om en het water kwam naar binnen. De kustwacht van Egypte heeft ons geholpen. Een smokkelaar bracht me naar hier."

Ster advertentie
Ster advertentie