3FM nieuws
NTR

Van ESNS naar Best Kept Secret en WOO HAH! Sports Team en Kojaque doen het!

  1. Nieuwschevron right
  2. Van ESNS naar Best Kept Secret en WOO HAH! Sports Team en Kojaque doen het!

Eurosonic Noorderslag en SXSW zijn dé plekken op de wereld om nieuw talent te ontdekken. Voor bezoekers, muziekliefhebbers en mensen uit de muziekindustrie. Maar wat gebeurt er daarna? Laten we eens kijken hoe het gaat met Sports Team en Kojaque...

Van ESNS naar de grote festivals... hoe doe je dat?

We spraken met Kojaque en Sports Team tijdens Eurosonic Noorderslag, waar ze ook optraden. Niet veel later werd Sports Team bevestigd voor Best Kept Secret en Loose Ends Festival en een paar weken geleden hoorden we dat Kojaque op WOO HAH! staat dit jaar. Ook stonden ze allebei op SXSW afgelopen week. Het lijkt ze dus voor de wind te gaan! We spreken met Robert Meijerink, programmeur van ESNS, om een aantal vragen te stellen. Want wanneer word je geboekt voor een festival en wat maakt deze artiesten zo bijzonder?

Bij sommige artiesten duurt het even (of gebeurt het nooit) voordat ze worden geboekt voor een groot festival. Maar bij Sports Team en Kojaque gaat dat dus vrij snel. Robert Meijerink zag beide artiesten vorig jaar optreden en heeft ze toen geplaatst op de shortlist voor ESNS, waar ze dus ook uiteindelijk hebben opgetreden. Of het door hun optreden tijdens ESNS komt dat ze zijn geboekt voor de grote festivals? Dat durft Robert wel met zekerheid te zeggen: "Zowel Sports Team als Kojaque zijn ná hun optreden op ESNS bevestigd voor BKS en WOO HAH!"

Ook zien: Sports Team is fan en vrienden van Pip Blom!

Eigenwijze liedjes en een bepaalde nonchalance

Wat maakt Sports Team zo uniek dat ze zijn geboekt voor grote festivals als Best Kept Secret, maar ook voor het nieuwe Loose Ends Festival? Daar hoeft Robert niet lang over na te denken: "Als je puur kijkt naar de Engelse poprock, dan geeft Sports Team toch net die twist eraan dat het bijzonder maakt. Ze maken eigenwijze liedjes met een bepaalde nonchalance en dat spreekt een breder publiek aan. In het huidige muzieklandschap gaat de boeker toch op zoek naar een bepaalde bijzonderheid. En dat geldt voor Sports Team als voor Kojaque, want ook deze jonge Ierse gast heeft na ESNS flink wat meters gemaakt".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ESNS en SXSW: wat is het verschil?

Net als ESNS is SXSW een groot showcasefestival, waar Sports Team en Kojaque ook te vinden waren. Maar samen met hen nog zo'n 2000 andere artiesten. Het grote verschil tussen ESNS en SXSW volgens Robert? "SXSW heeft allerlei genres geprogrammeerd, van funk en soul tot metal, en van garagerock tot singer songwriters. Maar ook heel veel hiphop en urban." En het grote verschil tussen deze showcasefestivals? Robert: "Alles in Amerika is bigger. Zo ook dit festival. Als je bijvoorbeeld tijdens Eurosonic 's avonds een band wil zien, kun je kiezen tussen 15 verschillende acts in 15 verschillende zalen. Op SXSW kun je wel kiezen tussen 70 verschillende artiesten op 70 verschillende plekken!"

Showcasefestivals heel belangrijk

Heeft ESNS ook de potentie om ooit zo groot te worden als SXSW? "Nee", zegt Robert. "Wij zijn een heel ander festival en vergelijken onszelf ook niet met SXSW. We vinden het belangrijk dat we slagen in onze missie om opkomende en talentvolle Europese acts en diversiteit te laten zien. Én dat professionals slagen in het boeken van acts voor hun festivals". Gelukkig gebeurt dat heel vaak en kunnen we deze zomer genieten van Sports Team en Kojaque op onder andere Best Kept Secret en WOO HAH! En daarna? Daarna kunnen we vast helemaal niet meer om ze heen.

Ster advertentie
Ster advertentie