3FM nieuws

'Gaat Lowlands door?' en al je andere festivalvragen beantwoord

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gaat Lowlands door?' en al je andere festivalvragen beantwoord

Alweer een zomer zonder festivals, het is een nachtmerrie die er misschien weer aan zit te komen. Tot 13 augustus hangt de festivalzomer aan een zijden draadje en daar blijft 'ie nog aan bungelen. Dit zijn al jouw vragen hierover beantwoord.

Gaat Lowlands door?

Maar ook Paaspop, Mysteryland... Lastig om te zeggen. Tot 13 augustus zijn meerdaagse festivals verboden, eendaagse festivals mogen doorgaan onder pittige beperkingen.

Demissionair minister Hugo de Jonge gaat in de tussentijd terug naar de tekentafel. Slaan de massale besmettingen onder jongeren door richting ouderen? Is Testen voor Toegang wel veilig uit te voeren? Wat is de rol van ventilatie? Na 13 augustus weten we meer.

Moet Lowlands dan wel al alles opbouwen? Die Alpha zet je niet binnen een dag neer

Ja, ze moeten wel. Als festivalorganisator is de nachtmerrie al lang en breed bezig. Want hoe moet je gaan dealen met eventueel een alweer afgelast festival? Na de persconferentie vrijdag bleef dit even in het ongewis, maar het kabinet heeft daar nu een antwoord op.

De garantieregeling voor evenementen is open gebroken, waardoor de voorwaarden nu gunstiger zijn. Organisatoren kunnen 100% van hun kosten terug krijgen in plaats van 80%. Een deel is lening. Ook kunnen festivals tot drie weken na 13 augustus aanspraak maken op de regeling en kunnen ook gages van artiesten buiten de EU opgevoerd worden als kosten.

Lowlands moet die Alpha wel gaan bouwen. Anders kunnen ze geen aanspraak maken op het garantiefonds. Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg zegt hierover: "Alleen als de overheid Lowlands afgelast, vallen wij onder het garantiefonds. Zelf kunnen wij niet meer cancelen."

Maar, die rechtszaak dan van ID&T?

Tijdens dit kort geding wilde ID&T, samen met heel veel andere organisatoren, afdwingen dat er toch festivals mochten komen. Want, bij Fieldlab ging alles zo goed.

Met de uitbereiding van het garantiefonds is het kort geding even in de koelkast gezet. Het is beter om met elkaar in gesprek te gaan. In een verklaring zeggen ze: "In het gesprek van komende week zal o.a. besproken worden hoe evenementen, inclusief meerdaags en met camping, op basis van 100% capaciteit, zonder 1,5 meter afstand en conform eerdere vergunningen op een veilige manier kunnen worden georganiseerd en hoe het kabinet kan meebewegen indien hier een afwijking op komt. De sector wil voorspelbare en duidelijke voorwaarden voor doorgang van evenementen en een concretisering van de garantiestelling. Daarnaast verzoekt de sector het kabinet om zo snel mogelijk met een plan te komen voor een waterdicht systeem voor Testen voor Toegang, waarmee evenementen en festivals alsnog veilig georganiseerd kunnen worden."

Klinkt allemaal positief, is er niets wat de boel kan dwarsbomen?

Oh jawel. Heb je nog niet gelezen over de massale uitbraken bij andere festivals? Zoals bijvoorbeeld Verknipt. Ruim duizend bezoekers daar raakten besmet met het virus. Dat geeft een behoorlijke wind tegen.

Gelukkig is nog steeds een flink deel van de kamer voor festivals, mits het veilig kan. Maar dan moeten alle lekken eerst boven water zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie