Artiest

The Who

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Who
Britse rockband die in 1964 wordt opgericht in Londen. The Who scoort in de jaren '60 en '70 grote hits met 'My Generation', 'Substitute', 'I'm A Boy', 'Happy Jack', 'Pictures Of Lily' en 'See Me Feel Me'. De band is één van de grootste rock 'n roll-bands ter wereld. Daarnaast staan de Britse rockers bekend als een geweldige live-band.

In haar hoogtijdagen bestaat The Who uit leadzanger Roger Daltrey, gitarist Pete Townshend, bassist John Entwistle en drummer Keith Moon. Moon overlijdt in 1978 en wordt achtereenvolgens vervangen door Kenney Jones, Simon Phillips en Zak Starkey. Na de dood van John Entwistle in 2002 neemt Pino Palladino de honneurs waar.

Het begin

Roger Daltrey richt in 1961 de band The Detours op. Hij leert een jaar later John Entwistle kennen, die op dat moment samen met Pete Townshend in de band The Confederates zit. Entwistle en Townshend stappen over naar The Detours. De band verandert hun naam in The Who als blijkt dat er al een band is die The Detours heet.

"Loudest rockband in the world"

De eerste single 'I Can't Explain' van The Who wordt een hit en diverse Amerikaanse tournees volgen. De optredens van The Who zijn een echt spektakel. Townshend zwaait wild met zijn armen op zijn gitaar, springt ermee in het rond en slaat ze aan stukken op een versterker. Keith Moon trekt gekke gezichten terwijl hij drumt en slaat het drumstel zo nu en dan aan diggelen. Roger Daltrey slingert voortdurend zijn microfoon in het rond. Dit alles onder een hoog geluidsvolume wat hen later de reputatie van "Loudest rockband in the world" geeft.

My Generation

Het album My Generation verschijnt in 1965. Op het zeer succesvolle album staan onder andere de singles 'The Kids Are Alright' en de titelsong 'My Generation'.

Tommy

Na vele geweldige singles komt in 1969 het album Tommy uit. De eerste van twee rockopera's die de band maakt (de tweede rockopera van songwriter-gitarist Pete Townshend is Quadrophenia). Tommy vertelt het verhaal van een doofstomme, blinde jongen die 'Pinball Wizard' oftewel flipperkast talent is.

Who's Next

Na Tommy wil Pete Townshend nog een rockopera schrijven. Hij begint het project Lifehouse; een verhaal over een personage die in de toekomst leeft. Zijn bandleden snappen er echter geen jota van dus het project wordt geschrapt. De nummers worden echter wel opgenomen en op een album gezet. Het legendarishe rockalbum Who's Next is geboren met klassiekers als 'Baba O'Riley' en 'Won't Get Fooled Again'.

Endless

In totaal brengt The Who elf studioalbums uit. Het laatste album van The Who, Endless Wire, verschijnt in oktober 2006. Het is het eerste studio-album sinds It's Hard uit 1982. De band gaat in 2006 ook weer op tournee. Nederland wordt in juni 2007 aangedaan.

Quadrophenia and More Tour

In 2012 kondigt The Who hun Europese Quadrophenia and More Tour aan. Als onderdeel van deze tour treedt de legendarische Britse rock band op vrijdag 5 juli 2013 op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Tijdens deze tournee speelt The Who het album Quadrophenia in zijn geheel plus enkele grote hits.