Artiest

Chic

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Chic
De disco-formatie Chic is opgericht door Nile Rodgers en Bernard Edwards medio jaren zeventig uit een collectie demo’s die de muzikanten samen hadden opgenomen. Met Chic geven ze een nieuwe twist aan de tot dan toe bestaande disco-tunes.

Samen met de zangeressen Luci Martin en Norma Jean Wright (die later vervangen wordt door Alfa Anderson) en drummer Tony Thompson (en gaandeweg nog vele andere muzikanten) creëeren ze een specifiek geluid dat als typisch ‘Chic’ werd ervaren. In 1977 scoort de band met ‘Dance Dance Dance (Yowsah Yowsah Yowsah)’ direct een hit.

Up-beat

Het eerste album Chic (1977) introduceert de unieke ritmische stijl en de up-beat klanken van Chic. Naast 'Dance, Dance, Dance' bevinden zich op dit album andere hits als 'Everybody Dance' en 'You Can Get By' waarbij Luther Vandross’ stem op de achtergrond te herkennen is. Het tweede album C’est Chic (1978) brengt de ultieme hit 'Le Freak'. 

Le Freak

Dit nummer is de meest verkochte single aller tijden voor platenmaatschappij Atlantic Records. Meer dan vier miljoen exemplaren worden er van verkocht. Een andere typische Chic song is 'Good Times', te horen op het album Risque (1979). Met Chic voegen Rodgers en Edwards een nieuw geluid toe aan het roemruchte disco tijdperk met hun funky bass en ritmische gitaar riffs. Terwijl het succes van Chic tanende was, zette Rodgers en Edwards muzikaliteit zich onvermoeibaar voort.

Producent

Een kleine greep uit de lange lijst van muziek waaraan Edwards zijn sporen heeft achtergelaten, is daarvan het bewijs: hij produceerde Diana Ross’ 'Upside Down' en 'We Are Family' van Sister Sledge, Madonna’s eerste grote hit 'Like A Virgin' en de producer heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan 'Let’s Dance' van David Bowie. En we kunnen nog wel even doorgaan hoor. Zo werkte Edwards mee aan Robert Palmers hit 'Addicted To Love' en aan 'Power Station' (een zogenaamde spin-off van Duran Duran). 

Solo

Minder succes had hij met zijn solo album Glad To Be Here. In 1992 maken de heren een korte rentree met het album Chic-ism. Van dit album wordt de song 'Chic-Mystique' als single uitgebracht. For old time sake passen Rodgers en Edwards de klassieke Chic formule toe; ditmaal gezongen door de twee elegante dames Sylver Logan Sharp en Jenn Thomas wiens stemmen deinen op Bernards’ coole bass en de pakkende gitaar riffs van Rodgers.

Herleven

In 1996 overlijdt Edwards en in datzelfde jaar wordt Rodgers in Japan uitgeroepen tot JT Super Producer Of The Year. Met een aantal andere muzikanten doet Rodgers in ’97 Chic herleven tjdens een tournee in Japan en in april 1998 treedt Chic na twintig jaar weer op voor een volle zaal in club Tramps in New York. 

In 2003 overleed ook Tony Thompson (aan kanker). Hij werd 48 jaar oud. Na de dood van Edwards en Thomas reanimeerde Nile Rodgers Chic opnieuw in 2003 en toert sindsdien tot de dag van vandaag met enige regelmaat over de wereld met de band.