Artiest

The Kooks

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Kooks
Vier jonge kerels vormen samen The Kooks. De Britse indieband bestaat uit zanger/gitarist Luke Pritchard, gitarist Hugh Harris, bassist Max Rafferty en drummer Paul Garred. The Kooks vernoemen zich naar het gelijknamige nummer van het album Hunky Dory van David Bowie.

The Kooks 

De vier bandleden, allen afkomstig uit Brighton, een kustplaats in het zuidoosten van Engeland, komen elkaar tegen tijdens hun studie aan het Institue of Modern Music in Brighton. Luke vraagt Max om mee te werken aan een schoolproject, dat uiteindelijk uitmondt in de vorming van de band. 

Doorbraak

In een plaatselijke pub worden The Kooks ontdekt door hun huidige platenmaatschappij Virgin Records. Na enige tijd afzien met optredens op lamme thema-feestjes, volgt de doorbraak in eigen land. Als support-act op de nationale tour van de band The Thrills verwerven The Kooks naamsbekendheid. De Engelse debuutsingle wordt 'Eddy’s Gun'. Een nummer over impotentie.

“A groove rock’n’roll band who want to make people dance”

Dat is hoe de band gezien wil worden. The Kooks laten zich niet zomaar een etiket opplakken. Hun repertoire omhelst zowel ballads als rocknummers. Kenmerkend is het unieke gitaargeluid dat de basis legt van de sound van The Kooks. 

Inspiratie

Inspiratie komt van verschillende uithoeken, zelfs soul en reggae-invloeden zijn terug te vinden in de muziek. Bob Marley is geen onbekende voor de vier jongens. Ook de Engelse traditie wordt voortgezet met 'Eddie’s Gun' in de stijl van Supergrass, en de sound van The Kinks valt terug te horen in het nummer 'Ooh La'. Sommige vergelijken de stijl van The Kooks met de Amerikaanse retro-rocksound van de Strokes en met het geluid van de tachtiger jaren. 

No Limits

“De meeste bands zetten een bepaalde sound neer, en neigen het daarbij te laten. Wij proberen het tegenovergestelde. Er zijn zoveel muziekstijlen om mee te experimenteren, waarom jezelf limiteren?” aldus zanger Luke. De vier bandleden zijn allen betrokken bij het creatieve proces, het schrijven van nummers, en hebben allen een erg brede muzieksmaak. In de ruimste zin van het woord. Hierdoor bestaan de jamsessies van de band vooral uit heftige discussies over hoe en wat voor muziek ze moeten maken.

Debuutalbum

Inside In/Inside Out is de titel van het debuutalbum. Echte naamsbekendheid veroveren The Kooks in Nederland met de catchy single 'Naive'. Andere bekende nummers van de Britse band zijn onder andere 'Eddy’s Gun' en 'Sofa Song'. Het nummer 'Ooh La' springt er meteen uit, de tekst en lekkere melodie liggen gemakkelijk in het gehoor.

Onderwerpen

De lyrics zijn herkenbare makkelijke teksten over tienerliefde, de angsten en onzekerheden van leeftijdsgenoten en verveling. Scherpe, cryptische humor wordt bovendien niet geschuwd. In september 2006 brengen ze de single 'She Moves In Her Own Way' uit.

Konk

Het succesvolle eerste album Inside in/Inside Out krijgt in 2008 een opvolger. Ze gaan naar de Konk Studios in London, waar ze zeven weken met producer Tony Hoffer aan de slag gaan. Ze hebben een geweldige tijd tijdens het opnemen en maken al snel vrienden met de locals en met de eigenaar van de Irish Pub. De studio vinden ze cool en is van invloed geweest op een groot deel van het Kooks-geluid op het tweede album. Genoeg reden om het album naar de studio te vernoemen. Met Konk willen ze een dynamisch album neerzetten, waarbij elk nummer zijn eigen plek heeft. Het album beleeft in 2008 zijn exclusieve primeur bij 3FM. 'Always Where I Need To Be' kiezen ze als eerste single.

Bassist

Er gaan al een tijdje geruchten dat bassist Max Rafferty gaat stoppen. Eind februari 2008 verlaat hij officieel de band. Hij wordt vervangen door Dan Logan, de voormalige bassist van ‘Cat The Dog’.

Junk Of The Heart

Het vervolg op Konk liet even op zich wachten, maar in september 2011 komt dan het derde studio-album van de Britten uit. De titeltrack 'Junk Of The Heart' is de eerste single en kenmerkt zich direct door de vrolijke Kooks-sound. De tweede catchy single 'How'd You Like That' volgt in oktober.

De nieuwe sound van The Kooks

De Britten gooien het na album nummer drie over een andere boeg. De plaat Listen, die ze 8 september 2014 uitbrengen, klinkt anders. Er zijn meer jazzy, funky, gospel en R&B-elementen in de nummers verwerkt. Sommigen missen de vertrouwde, surfy en beachy sound van The Kooks. Anderen zijn positief verrast. Singles als 'Around Town' en 'Forgive & Forget' worden regelmatig gedraaid op de radio.