Naar homepage
Artiest

Nickelback

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Nickelback
Rockband die een grote aanhang in thuisland Canada heeft voordat in 2002 de single ‘How You Remind Me’ een wereldwijde hit wordt. “We just like writing good songs with good melodies that you'll sing at our shows and remember when you walk away,” aldus Nickelback-gitarist Ryan Peake.

Eigen nummers

Nickelback is in eerste instantie een coverband, maar zanger Chad Kroeger wordt het al snel beu andermans liedjes te zingen en te spelen. Hij besluit zelf eens in de pen te kruipen. Zijn stiefvader leent hem 4.000 dollar en Chad vertrekt naar Vancouver om bij een vriend zijn liedjes op te nemen. De rest van de band volgt al snel en de e.p. Hesher verschijnt in 1996. Een volledige cd, Curb, komt datzelfde jaar nog uit. Door een eigen opgezette promotiecampagne (alle vrienden van de bandleden bellen en faxen de Canadese radiostations plat), wordt de eerste single een radiohitje. 

The State

In het volgende album investeert Nickelback 30.000 door. De band produceert The State (2000) zelf en zorgt zelf voor de promotie, de distributie en de optredens. De singles ‘Breathe’ en ‘Leader Of Men’ halen de top 10 van de Mainstream Rock Charts. ‘Old Enough’ wordt de eerste echte hit voor de band in Canada. De single haalt de top 20. Al snel slaat het succes over naar de Verenigde Staten speelt Nickelback zo’n 200 shows. Ryan Peake hierover: “It was fantastic. The snowball effect of the album was phenomenal. We started doing well in Canada and then the buzz in the States took over. It totally went off the hook and was a great kickstart for us!”

Silver Side Up

In Europa bereikt Nickelback het grote publiek met Silver Side Up (2001). Het door Rick Parashar (Pearl Jam en Temple Of The Dog) geproduceerde album bevat de grote hit ‘How You Remind Me’. Ook in de Verenigde Staten wordt de single een joekel van een hit. Eind 2001 staat 'How You Remind Me' op 1 in de Billboard Hot 100 en breekt een record. De single bereikt de grens van 120 miljoen luisteraars. (Het oude record stond op naam van Santana die met 'Smooth' 116 miljoen luisteraars wist te bereiken.)

The Long Road

Zanger Chad Kroeger brengt in 2002 ‘Hero’ uit, een muzikale bijdrage aan de soundtrack van Spiderman. Ook deze single wordt een enorme hit. Het album The Long Road verschijnt in 2003. Ook dit album doet het goed, er worden meer dan vijf miljoen exemplaren van verkocht.

Nieuwe drummer

De band kondigt in februari 2005 aan dat drummer Ryan Vikedal de band verlaat. De reden blijft onbekend totdat Vikedal later in een interview zich uitspreekt. Hij zou zich gedwongen hebben gevoeld de band te verlaten, omdat hij niet 'het soort drummer was' waar de band behoefte aan had. Een maand later wordt bekend dat 3 Doors Down drummer Daniel Adair de plek van Vikedal inneemt.

All the right reasons en Dark Horse

Met de nieuwe drummer nemen ze het album All The Right Reasons op dat in oktober 2005 uitkomt. Het album krijgt pas in 2008 een opvolger met Dark Horse en staat gepland voor november. Als eerste single kiezen ze in eerste instantie voor 'If Today Was Your Last Day', maar uiteindelijk wordt het toch 'Gotta Be Somebody'.

Here And Now

Drie jaar later verschijnt in november 2011 het album Here And Now waarop het geluid volgens de band teruggaat naar de organische sound van All The Right Reasons. Met de release van het album brengen de mannen twee singles uit, 'Bottoms Up' en 'When We Stand Together'. De band kondigt aan een tour te starten in 2012.