Artiest

Beastie Boys

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Beastie Boys
Blank hiphop-trio dat midden jaren '80 in het voorprogamma van Madonna staat. De Beastie Boys scoren hits met de recalcitrante '(You Gotta) Fight For Your Right (To Party)' en 'No Sleep Till Brooklyn'. In 1998 staat 'Body Movin'' in de Top 20. Op 4 mei 2012 wordt bekend dat bandlid Adam Yauch is overleden aan kanker.

Hardcore

Je kan het misschien bijna niet geloven, maar de hiphoppers van Beastie Boys beginnen hun carrière in 1981 aanvankelijk als hardcore punkband! Maar van dit pad wijken ze al snel af.

Unieke sound

De doe-het-zelf houding van de Beastie Boys, in combinatie met de gedachte dat rap onderdeel is van de post-punk, zorgt ervoor dat ze al gauw een unieke sound ontwikkelen. De Beasties hebben typische rapnamen als Mike D (ware naam: Michael Diamond), MCA (Adam Yaunch) en King Ad Rock (Adam Horovitz). En dan dat 'beastie', dat staat voor: Boys Entering Anarchistic States Towards Internal Excellence.

Lekkere mix

Na het voorprogramma van Madonna te hebben verzorgd, krijgen de Beastie Boys midden jaren '80 een contract aangeboden door Rick Rubin en Russell Simmons van Def Jam. De Beasties scoren een aantal successen met 'Fight For Your Right' en 'No Sleep Till Brooklyn'. De nummers zijn een lekkere mix tussen punk en hip-hop. Deze kenmerkende sound in combinatie met verrassende videoclips zorgt ervoor dat de heren behoorlijk wat fans krijgen.

Sabotage

Na een (succes)stilte van een paar jaar, komen de Beastie Boys sterk terug met de cd Ill comunication (1994). De single 'Sabotage' is een (radio)hit(je). Met de opvolgers The In Sound From Way Out (1996) en Hello Nasty (1998) ontwikkelt de band nog meer de hip-hop kant op. De van Hello Nasty afkomstige single 'Intergalactic' haalt het in de Nederlandse hitlijsten tot nummer 16.

Grammy Awards

In 1999 wint het trio twee Grammy Awards voor Best Alternative Music Performance (Hello Nasty) en Best Rap Performance By A Duo Or Group ('Intergalactic').

Ongelukje

Het plan is om begin 2000 een toer te doen met Rage Against The Machine (Rhyme & Reason 2000 Tour). Dit gaat helaas niet door omdat Mike D een ongelukje krijgt met de fiets. Hij mag drie maanden niets doen van de dokter en hij ondergaat een operatie.

Verzamelaar en New York

In 1999 verschijnt de verzamelaar The Sounds of Science, waarna het vijf jaar duurt voordat er weer een 'gewoon' album uitkomt van de heren. Het betreft To the 5 Boroughs, een ode aan het door hun bewoonde en zo geliefde New York, dat uit 'five boroughs' (deelgemeenten) bestaat.

The Mix Up

The Mix Up (2007) is de tweede volledig instrumentele cd die wordt uitgebracht door Beastie Boys, na The In Sound From Way Out! uit 1996. Ook voor dit album krijgen de heren een Grammy Award, namelijk die voor Best Pop Instrumental Album.

Hot Sauce Committee Part Two

In 2011 komt het achtste studioalbum van Beastie Boys uit, Hot Sauce Committee Part two. Het album zou eigenlijk al in 2009 voorafgegaan worden door Part One, maar die werd uitgesteld tot nader order. In plaats daarvan werd dat eerste deel omgedoopt tot Part Two en kwamen de nummers die oorspronkelijk bedoeld waren voor dat tweede deel op de plank te liggen.

Van drie naar twee mc's

Of Hot Sauce Committee Pt. 1 ooit nog gaat verschijnen valt te bezien, aangezien op 4 mei 2012 rapper Adam Yauch (MCA) kwam te overlijden door kanker in zijn keel. In 2009 werd de diagnose al gesteld, wat Yauch in de jaren erna te zwak maakte om nog in videoclips op te draven. Ook kon hij er niet bij zijn toen Beastie Boys in december 2011 werden toegevoegd aan de Rock and Roll Hall of Fame.