Artiest

Frank Ocean

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Frank Ocean
De Amerikaanse zanger maakt deel uit van de hiphopformatie Odd Future en brengt in juli 2012 zijn debuutalbum Channel Orange uit.

Christopher Breaux wordt geboren in Long Beach, Californië op 28 oktober 1987. Hij groeit op in New Orleans in de staat Louisiana en studeert daar aan de Universiteit.

Schrijverswerk

Na de orkaanramp Katrina verhuist hij naar Los Angeles en tekent daar een deal om muziek te schrijven voor andere artiesten. Zo schrijft hij teksten en muziek voor onder andere Justin Bieber, John Legend en Brandy

Odd Future en eerste contract

Via zijn groeiende netwerk komt hij in contact met Tylor, The Creator van de hiphopformatie Odd Future Wolf Gang Kill Them All en hij wordt opgenomen in de groep. Hij tekent in 2009 zijn eerste platendeal als solo-artiest bij het hiphoplabel Def Jam. Hij verandert zijn naam in Christopher Francis William Ocean en zijn artiestennaam wordt Frank Ocean, geïnspireerd op de film Ocean's Eleven.

Nostalgia, Ultra

Na samenwerkingen met onder andere Beyoncé, Pharrell Williams en Nas brengt Frank Ocean in februari 2011 zijn mixtape Nostalgia, Ultra uit. De mixtape slaat in als een bom. Een veelgehoord commentaar is dat hij erg intellectuele, persoonlijke en bescheiden teksten schrijft en dat hij maatschappelijk kritisch is.

Nostalgie, Lite

Def Jam is van plan om van de mixtape een album te maken met de titel Nostalgia, Lite. 'Novacane' wordt als single uitgebracht in mei 2011. Het album komt echter nooit uit, mede doordat de nummers veel samples en covers bevatten waar de rechten niet van gekregen worden. Zo is bekend dat The Eagles niet echt blij zijn met zijn versie van 'Hotel California' getiteld 'American Wedding'.

Debuutalbum Channel ORANGE

De mixtape levert Frank Ocean een samenwerking op met Jay-Z en Kanye West, voor het veelbesproken megaproject Watch The Throne. In juli 2012 brengt hij zijn debuutalbum Channel ORANGE uit. Tyler, The Creator, André 3000 (Outkast), John Mayer en Pharrell Williams werken allemaal mee aan het album. In Nederland komt 'Lost' uit als single. In Amerika zijn 'Thinking Bout You', 'Pyramids' en 'Sweet Life' de singles.

Homoseksualiteit

Vlak voor het uitbrengen van zijn debuutalbum brengt Frank Ocean naar buiten dat zijn eerste liefde een man is geweest. Het veroorzaakt een golf aan media-aandacht voor de zanger. In de overwegend macho-wereld van de hiphop zijn er tot Frank Ocean geen mannen die uit de kast zijn gekomen.