Artiest

Avicii

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Avicii
Avicii is één van de aliassen van de Zweedse DJ en remixer Tim Bergling. Ook produceert hij tracks onder de namen Tim Berg en Tom Hangs. Hij start zijn carrière in de muziekbusiness in 2008 met het remixen van de soundtrack van een computerspel. Ook werkt Tim samen met bekende dj's als DJ Tiësto en Sebastian Ingrosso. In 2010 haalt hij de top 40 met de tracks 'Seek Bromance' en 'My Feelings For You'. In 2011 scoort hij zijn eerste echt grote hits met 'Fade Into Darkness' en 'Levels'. In 2018 overlijdt de DJ.

Achter DJ Avicii schuilt de jonge Zweedse DJ en remixer Tim Bergling. In 2008 start hij zijn carrière en werkt hij al snel samen met bekende DJ's als Tiësto en Sebastian Ingrosso. De naam Avicii komt uit het Boeddhisme en is het laagste niveau van de hel.

Begeleiding op Nederlands forum

Op het muziekforum van de Nederlandse DJ Laidback Luke post Bergling geregeld tracks om feedback te krijgen van andere muzikanten. Zo krijgt hij in het begin feedback van Steve Angello, Laidback Luke en Afrojack.

Doorbraak

In 2010 breekt hij door met de track 'Seek Bromance', een remake van zijn eerder geproduceerde track 'Bromance'. Ook brengt hij in samenwerking met Sebastien Drums het nummer 'My Feelings For You' uit. Met beide tracks verovert hij een plaats in de Nederlandse top 40. Avicci start in 2010 een tour door Noord-Amerika en West-Europa.

Levels

In 2011 verschijnt de track 'Fade Into Darkness' die vooral in thuisland Zweden een grote hit wordt. Met de single 'Levels' scoort Tim Bergling als Avicii een plek op de playlist van 3FM. In deze track is de hitsingle 'Something's Gotta Hold On Me' van Etta James, de R&B zangeres uit de jaren '50-'60, verwerkt.

Debuutalbum True en samenwerking Aloe Blacc

In september 2013 verschijnt het debuutalbum van Avicii: True. De eerste single 'Wake Me Up' is een samenwerking met soulzanger Aloe Blacc en bereikt in dertien landen de nummer-1 positie. Andere artiesten die aan het debuutalbum meewerken zijn Nile Rodgers (Chic), Mike Einziger (Incubus), countryzanger Mac Davis en Dan Reynolds (Imagine Dragons). Andere hitsingles van dit album zijn 'Addicted To You' en 'Hey Brother'. 

Avicii's tweede album Stories

Single 'The Days' komt in oktober 2014 uit en staat op het tweede studioalbum van de Zweedse DJ: Stories. Deze plaat wordt "a lot more song-orientated" dan het vorige album, vertelt Avicii aan Rolling Stone Magazine. Op Stories zijn ook Chris Martin (Coldplay), Billie Joe Armstrong (Green Day) en Jon Bon Jovi te horen. Daarnaast verschijnt hij semi-anoniem op het album van Coldplay, als producer van wereldhit 'A Sky FUll Of Stars'.

Pinkpop 2015

Avicii komt in 2015 naar Landgraaf, waar hij een show geeft op de 3FM Stage op Pinkpop. 

Avicii True Stories

In 2017 komt de documentaire Avicii True Stories uit. In de docu zien we Avicii bekend worden, instorten en weer een comeback maken, tot hij uiteindelijk besluit om definitief te stoppen met optreden. Hij blijft muziek maken, maar zijn tourleven komt tot een einde.

Avicii overlijdt op 28-jarige leeftijd

De wereld is in shock als op vrijdag 20 april het nieuws bekend wordt dat Avicii is overleden. Hij is gevonden in Muscat, de hoofdstad van Oman. 

"Met ons diepste medeleven delen wij het verlies van Tim Bergling, beter bekend als Avicii", laat zijn woordvoerder vrijdagavond weten. "Zijn familie is er kapot van en we vragen aan iedereen om hun privacy in deze moeilijke tijd te respecteren."