Artiest

a balladeer

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. a balladeer
Amsterdamse band die begin 2006 succesvol debuteert met album Panama en single 'Swim With Sam'. a balladeer is winnaar van de publieksprijs 2004 van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer/songwriter. Zowel 'Swim With Sam' als tweede single 'Fortune Teller' zijn in 2006 vaak te horen op 3FM.

Het verhaal van a balladeer begint in 2002 wanneer Marinus de Goederen met regelmaat in de thuisstudio van Bart Erkelens (Jane Doe) is te vinden. Na een aantal peptalks van J Perkin (de man achter Birgit) brengt hij zijn eerste demo uit. Behalve een lovende recensie in OOR en airplay op 3FM levert 'Swim With Sam' ook het eerste optreden op: het voorprogramma van Kane/The Calling. Omdat Marinus nog geen muzikanten om zich heen verzameld heeft, moet hij het aanbod helaas afslaan. Als a balladeer iets doet, doet ie het goed. 

Demo

Onder toeziend oog van Reyn Ouwehand (bekend van zijn werk voor Kane) neemt Marinus een nog betere demo op en treedt hij –met een tijdelijke band– in Paradiso op als naprogramma van 16 Horsepower. Ook verzorgt hij twee keer het voorprogramma van de Deense band Saybia. Een maand later neemt hij de 3FM Award (voorheen de Popslag) in ontvangst. Hoofdprijs: opnemen in de Abbey Road Studios! 

Universal

Begin 2003 vindt Marinus een bassist in Walter Wilhelm en een gitarist in Erik Meereboer. (Het vinden van een drummer heeft wat meer voeten in de aarde…) Eind mei wint a balladeer net niet de finale van de Amsterdamse Popprijs, maar de maand erop mogen Marinus, Walter en Erik wel de hoofdprijs in ontvangst nemen bij Mooie Noten, een Amsterdamse wedstrijd voor singer/songwriters. Ondertussen staat a balladeer onder democontract bij platenmaatschappij Universal en is de band te vinden in de studio van Martijn Groeneveld (o.a. J Perkin en this beautiful mess). 

Swim With Sam

De airplay op 3FM houdt aan. Rob Stenders nodigt a balladeer uit in zijn ochtendshow en hoort in ‘Swim With Sam’ een Top 15-hit. Ook Claudia de Breij en Dolf Jansen draaien met veel enthousiasme het nummer in hun programma’s. Ook is a balladeer op Kink FM, 3Voor12, Radio 1 en Radio 2 te horen. 

Drummer Tijs

Drummer Tijs Stehmann maakt aan het einde van de zomer de band compleet. Van september tot en met november toert a balladeer mee met de Popronde en in diezelfde periode is de band ook het vaste voorprogramma van Silkstone. Daarna reist het viertal af naar Roemenië (waar ‘Swim with Sam’ een radiohitje is) om als sterren onthaald te worden. Tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland (in de categorie singer/songwriter) wordt a balladeer weer nèt niet eerste, maar Marinus en Walter steken die middag wel de Publieksprijs (met 54% (!) van de stemmen) in hun zak. 

EP

In februari 2004 reist a balladeer af naar Duitsland en Denemarken voor een aantal concerten. Diezelfde maand brengt de band haar eerste EP uit. De CD is geproduceerd door René de Vries (Rollercoaster 23 en this beautiful mess) en bevat de gelijknamige single. Zowel 'Rumor Had It' als 'They've Shut Down Marks & Spencer' krijgt airplay op Radio 1, Radio 2, 3FM en Kink FM. In maart verzorgt a balladeer het naprogramma van Tim Christensen. 

Voorprgramma's

Daarna staat de band in het voorprogramma van Skik en BLØF. Tussen de gesprekken met een major platenmaatschappij door, opent a balladeer voor Keane. Eind september is de band de vaste support voor zeven uitverkochte concerten van Saybia. 

Debuutalbum

Begin december maakt Walter Wilhelm bekend de band te verlaten. Michiel Rietveld (A Day's Work) valt voorlopig in. Het debuutalbum van a balladeer staat gepland voor begin/voorjaar 2006 en de opnamen vinden in het voorjaar plaats in de ICP studios te Brussel, dezelfde studio waarin Kane Fearless opnam. De Belgische producer Ronald Vanhuffel, die eerder o.a. de BLØF-albums Boven, Watermakers en Blauwe Ruis produceerde, tekent ook voor de cd van A Balladeer. Op het album worden de jongens daarnaast bijgestaan door BLØF-bassist Peter Slager. 

Contract?

In het najaar van 2005 verzorgt a balladeer weer een aantal voorprogramma's voor BLØF en voor de Belgische zanger Jasper Steverlinck (ex-Arid). Arn Kortooms (ex-Soundsurfer) neemt de baspartijen voor zijn rekening. Tussen de bedrijven door praat de band met een platenmaatschappij voor een contract...

BLØF

Dat contract wordt getekend bij EMI Music. EMI brengt dan ook de eerste single 'Swim with Sam' en het debuutalbum uit. Dat album, Panama, wordt gepresenteerd op 10 mei 2006 in een uitverkocht P60 (met voorprogramma Sneakerfreak) in Amstelveen. Na een succesvol optreden op Lowlands volgt 'Fortune Teller' 'Swim With Sam' op als single. In het najaar van 2006 gaat a balladeer op tour langs Nederlandse clubs en is het voorprogramma van het speciale 1000ste Bløf concert in het recreatiepark Spaarnwoude, dat door 15.000 mensen bezocht wordt.

Where Are You, Bambi Woods?

De band begint in januari van 2008 aan de opnames van de tweede cd, samen met producer Ronald Vanhuffel (o.a. BLØF) en Michel Dierickx (BLØF, dEUS). Eind augustus ligt Where Are You, Bambi Woods? in de winkel. (De titel verwijst naar de verdwijning van de blonde pornoactrice uit Debbie Does Dallas).

Tracks van a balladeer