Artiest

Volbeat

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Volbeat
Deense band die een mix van heavy metal en rockabilly maakt. Opgericht door voormalig Dominus zanger Michael Poulsen.

Dominus

De Deense Michael Poulsen speelt jaren bij de metal band Dominus. Na 10 jaar gaat Dominus uit elkaar en Poulsen zoekt een nieuw project. In oktober van 2001 richt hij een nieuwe band op. Het muzikale accent verschuift van puur heavy metal naar een mix van heavy metal en rock ’n roll.VolbeatPoulsen noemt de band Volbeat, geïnspireerd door een van de eerdere albums die Poulsen met Dominus maakte. Het derde album van Dominus heet Vol.Beat. ‘Vol’ staat voor volume en ‘beat’ voor ritme. Dat Volbeat ook een figuurtje uit de tekenfim Pokémon is, daar komt Poulsen pas later achter.

Demo’s

De eerste demo die Volbeat maakt komt in 2002 uit. Het jaar erna komen ze weer met een demo en deze wordt in tegenstelling tot de eerste demo wel opgepikt door de media. Twee nummers van die demo worden op de radio gedraaid.DebuutalbumNa maanden van onderhandelen met verschillende platenmaatschappijen tekenen ze bij Rebel Monster Records. Daar verschijnt in 2004 het debuutalbum The Strength/The Sound/The Songs. Op het debuut staan de twee succesvolle singles van de laatste demo, ‘Soulweeper’ en ‘Danny & Lucy’.OptredenIn 2005 speelt de band meerdere malen in Nederland en toeren ze als supporting act van Life Of Agony. Het jaar erna staan ze op verschillende festivals, waaronder het Roskilde festival, en ze nemen hun tweede cd op.Rock The Rebel / Metal The Devil is het tweede album en komt begin 2007 uit. Het bereikt de platina status in Denemarken.

Poulsen onderuit

Ondertussen blijven de Denen platen maken en optreden. Bij één van die optredens eind 2009 in 013 Tilburg wordt frontman Poulsen onwel en klapt in elkaar op het podium. Hij wordt afgevoerd en is binnen de kortste keren weer op de been na deze heftige griep. Het concert wordt enkele maanden later opnieuw gegeven.

Beyond Hell/Above Heaven

Het vierde studio-album van Volbeat komt uit in de nazomer van 2010 en met de singles 'Fallen' en 'Heaven Nor Hell' weten ze voorzichtig weer airplay te scoren op de radio.