Artiest

Twenty One Pilots

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Twenty One Pilots
Twenty One Pilots komen uit de Amerikaanse staat Ohio en maken zogenaamde hightechpop. De raps doen denken aan Eminem en de sound lijkt ergens wel wat op The Babysitter's Circus. In 2009 komt hun eerste album uit, vernoemd naar de groep zelf, het meest recente album is Trench uit 2018.

Studentenvrienden Tyler Joseph, Nick Thomas en Chris Salih besluiten in 2009 een band op te richten. Ze combineren pop, rap en electronica en creëren zo een bijzonder geluid. Ze geven veel live-shows, geven muziek weg als gratis download en creëren een goede relatie met de eigen achterban. Dit brengt regionaal succes. Het zelf uitgebrachte debuutalbum, Twenty One Pilots, komt hetzelfde jaar. 

Fueled By Ramen

Ook de tweede plaat, Regional At Best, wordt door de jongens zelf verspreid. Wanneer ze voor een uitverkochte Newport Music Hall spelen, buitelen de platenmaatschappij over elkaar heen om Twenty One Pilots binnen te halen. Uiteindelijk tekenen de jongens bij Fueled By Ramen, een sublabel van Atlantic records. Chris Salih en Nick Thomas verlaten de groep in 2011, Josh Dun neemt het stokje over, waardoor Twenty One Pilots een duo wordt.

Vessel

In 2013 verschijnt het album Vessel, de derde plaat van de heren. Dit album wordt geproduceerd door de Grammygenomineerde Greg Wells, die eerder al met onder andere Adele, Katy Perry, Pharrell Williams en Aerosmith samenwerkte. Vessel betekent de internationale doorbraak, het album wordt wereldwijd goed ontvangen. Een internationaal toerschema volgt, in 2014 worden de Melkweg en Pinkpop aangedaan. De single 'Holding On To You' is een bekend nummer van de plaat.

Ride

Album nummer vier, met de titel Blurryface, komt uit in 2015. ‘Stressed Out’ is een bijzonder succesvol nummer, het wint verschillende Billboard Music Awards en een Grammy. 'Ride', een ander bekend nummer van de plaat wordt 3FM Megahit. In 2016 wordt het nummer 'Heathens' uitgebracht, de soundstrack van de film Suicide Squad

Zanger Tyler Joseph zegt over het nummer dat hij niet zomaar een tekst wil schrijven, maar iets dat ook echt bij de fans past: "As I was writing the song, I was like, “I want this song to be a twenty one pilots song first. I want it to resonate with our fans and make sense at our show."