Artiest

Fleetwood Mac

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Fleetwood Mac
Amerikaans-Britse band die in 1967 in Londen wordt opgericht. In de jaren '70, '80 en '90 scoort Fleetwood Mac grote hits met o.a. 'Everywhere', 'Don't Stop' en 'Go Your Own Way'. Het album Rumours uit 1977 wordt gezien als een klassieker.

'Need Your Love So Bad'

Fleetwood Mac begint eind jaren ’60 als bluesband met als belangrijkste leden drummer Mick Fleetwood en zanger-gitarist Peter Green. Ervoor zijn deze heren lid van de Bluesbreakers, de begeleidingsgroep van John Mayall. De groep wordt aangevuld met bassist John McVie (de ‘Mac’ in de groepsnaam is het eerste deel van zijn achternaam). De eerste hit scoort de groep in 1968 met ‘Need Your Love So Bad’. 

Het grote succes komt in 1969 met onder andere de top 5-hit ‘Albatross’ en het opnieuw uitgebrachte ‘Need You Love So Bad, Oh Well (Part 1)' dat in Nederland in november de eerste nummer 1-hit betekent voor Fleetwood Mac. De band is dan inmiddels aangevuld met gitarist David Kirwan. In 1970 volgt een top 10-hit met ‘The Green Malinish’. In de eerste helft van de jaren ’70 maakt de groep veel bezettingswisselingen door wat de muzikale prestaties niet ten goede komt. 

Wisselende bezetting

Peter Green vertrekt met psychische problemen, Jeremy Spencer sluit zich aan bij een sekte en Danny Kirwan wordt ontslagen door zijn zenuwslopende plankenkoorts. Problemen genoeg dus voor de band en ondanks de succesvolle re-release van Albatross is de groep in 1973 op sterven na dood. Maar de band wordt gered door twee nieuwkomers: Lidsey Buckingham en Stevie Nicks. Met de line-up van Nicks, Buckingham, Fleetwood, McVie én toetsenist/zangeres Christine Perfect gaat de band het opnieuw proberen. 

Fleetwood Mac

Vooral muzikaal gaat Fleetwood Mac een nieuwe koers varen en de blues maakt plaats voor Amerikaanse, radiovriendelijke rock. Het is de mix van de blues-achtergrond van Mick Fleetwood, de liefde voor country van Lindsey Buckingham en Stevie Nicks met Janis Joplin achtige West Coast-muziek (zoals Fleetwood Mac het zelf omschrijft) dat de band geen doorsnee rock maakt. Het album Fleetwood Mac (1975) is het eerste met Buckingham en Nicks. Het wordt direct het eerste Amerikaanse nummer 1-album voor de groep. 

Rumours

De single ‘Rhiannon’ wordt in Nederland een top 20-hit. In 1976 wordt de opvolger gemaakt, maar de groep heeft weer te maken met behoorlijk wat persoonlijke problemen. Dit keer voornamelijk in de relationele sfeer. Een aantal leden binnen de band hebben wat met elkaar en dit gaat uit. Ondanks de stress tijdens de opnames (of misschien juist daardoor) maakt de band een klassieker: Rumours, alleen in de VS al goed voor 15 miljoen verkochte exemplaren. Van dit album komt de hitsingle: ‘Go Your Own Way’, ‘Don’t Stop’ en ‘Dreams’. Maar na Rumours gaat het opnieuw mis en de spanningen tussen de groepsleden lopen wederom hoog op. 

De albums Tusk (1979) en Mirage (1982) vallen commercieel en creatief nogal tegen. Wat niemand verwacht, gebeurt: de band komt in 1987 sterk terug met het album Tango In The Night, dat in Nederland twee jaar in de albumlijst staat en vijf hits oplevert waaronder ‘Everywhere’. In de periode na Tango In The Night verlaten Lindsey Buckingham, Stevie Nicks en Christine McVie (gescheiden van John McVie) de groep zodat na bijna dertig jaar alleen nog John McVie en Mick Leenwoord Mack de oorspronkelijke bandleden zijn.

De nieuwe line-up van Fleetwood Mac begint met hun toernee in 1994 en brengt het album Time (1995) uit dat weinig aandacht krijgt. (Dit geldt ook voor het album Behind The Mask uit 1990). 

The Dance

Ook met de solo-carrières van de uit de band gestapte leden wil het maar niet vlotten. In 1996 zijn er geruchten dat de 1977-bezetting weer bij elkaar komt. Maar dat gebeurt niet. Wel worden de oorspronkelijke leden door MTV gevraagd om voor één keer weer bij elkaar te komen voor een concert. Dat doen ze, en het resultaat is het live-album The Dance uit 1997. Dat het publiek Fleetwood Mac waardeert blijkt uit het feit dat het album de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijsten bereikt. In Nederland komt het album tot nummer 7.

In 2004 scoort het Amerikaanse dance-duo Deep Dish een wereldwijde hit met de Fleetwood Mac-cover 'Dreams', waarvoor Stevie Nicks opnieuw de vocalen inzingt.

Originele line-up tour

Fleetwood Mac plant in 2009 voor het eerst in vijf jaar en tournee, te beginnen op 1 maart in de Verenigde Staten. Leden van het eerste uur Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, John McVie and Mick Fleetwood zijn allen van de partij bij de "Unleashed" tour, die tot en met de zomer doorloopt. 

Ziggo Dome

In 2012 kondigt Stevie Nicks aan dat Fleetwoord Mac in dezelfe bezetting als in 2009 gaat toeren en er wordt nieuw werk aangekondigd. In april 2013 verschijnt Extended Play met vier nieuwe nummers. In oktober 2013 staat de band twee keer in de Ziggo Dome te Amsterdam. Vanwege dit grote succes komt de band in 2015 terug naar Nederland met hun On With The Show Tour. Na 16 jaar afwezigheid staat ook Christine McVie dat jaar op het podium met haar bandleden.