Artiest

Snow Patrol

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Snow Patrol
Schotse rockband die in 2004 het album Final Straw uitbrengt. Van dat album wordt 'Run' een grote hit. 'Chasing Cars' zorgt er in 2006 voor dat Snow Patrol definitief doorbreekt. De song is afkomstig van het eveneens zeer succesvolle album Eyes Open. Het vervolgalbum in 2008 A Hundred Million Suns is minder succesvol. Maar met de single 'Just Say Yes' die in 2009 op het compilatiealbum Up To Now verschijnt scoort Snow Patrol een monsterhit. In 2011 verschijnt het album Fallen Empires.

Snow Patrol bestaat uit leadzanger en gitarist Gary Lightbody, bassist Paul Wilson, drummer Jonny Quinn, gitarist Nathan Connolly en toetsenist Tom Simpson. Mede-oprichter Mark McClelland verlaat in 2005 de band.

Dundee University

Gary Lightbody en Mark McClelland zitten in 1994 beiden op Dundee University in Schotland. Muzikaal klikt het gelijk tussen de heren en ze houden van dezelfde bands. Het idee om een eigen band op te richten ontstaat al snel.

Polar Bear

In eerste instantie noemen ze zichzelf Polar Bear. Deze naam wordt echter ook gebruikt door de ex-bassist van Jane's Addiction. Wanneer het tot een rechtzaak dreigt te komen, besluiten McClelland en Lightbody een andere winterse naam te kiezen: Snow Patrol.

(The) Snow Patrol

Snow Patrol wordt getekend door het Schotse label Jeepster Records. Onder dit label verschijnt in 1998 het debuutalbum Songs For Polar Bears. Drie jaar later wordt ook het album When It’s All Over We Still Have To Clear Up uitgebracht bij Jeepster Records. De relatie tussen de band en het label is dan al niet erg goed meer. Jeepster wil dat Snow Patrol haar naam verandert in iets met The. Dit vanwege het succes van bands als The White Stripes en The Strokes. De band besluit om haar oude vertrouwde naam te behouden en bij het label weg te gaan. 

Final Straw

Het zelfvertrouwen wordt al snel beloond. Een demo van het album Final Straw wordt opgepikt door Polydor UK. Snow Patrol duikt vervolgens de studio in en neemt daar het album op. Final Straw wordt in 2004 uitgebracht en de eerste single van het album, 'Run', wordt een grote hit. In de Verenigde Staten worden 250.000 exemplaren van het album verkocht.

Nieuwe samenstelling

Bassist Mark McClelland verlaat begin 2005 de band. Zijn plaats wordt ingenomen door Paul Wilson. Verder wordt toetsenist Tom Simpson een vast lid van de band.

Live8

Snow Patrol staat in de zomer van 2005 op het Live 8-podium in Hyde Park in Londen. Tevens is de band één van de support-acts tijdens de U2 Vertigo Tour. Na deze optredens en hun eigen Final Straw-tour, neemt de band een aantal weken vrij. Daarna wordt gestart met de opname van een nieuw album.

Eyes Open

Het nieuwe album Eyes Open wordt in mei 2006 gereleased. Hoewel 'Hands Open' de eerste single is in de Verenigde Staten, bestormt 'Chasing Cars' op hetzelfde moment de Amerikaanse download- en hitlijst. Dit gebeurt nadat het nummer te horen is in een aflevering van de populaire serie Grey's Anatomy. 'Chasing Cars' wordt ook in Nederland een grote hit. Het nummer staat in februari 2007 precies een half jaar in de Mega Top 50. In dezelfde maand wordt de nieuwe single 'Shut Your Eyes' in Nederland gereleased.

Pinkpop 2007

Na een uitverkochte show in de Utrechtse Vredenburg in oktober 2006 treedt Snow Patrol in februari 2007 op in de Heineken Music Hall. In het Pinksterweekend spelen de Schotten op Pinkpop.

A Hundred Million Suns

A Hundred Million Suns, het vijfde album van de heren, komt op 27 oktober 2008. Het prettig rockende 'Take Back The City' is de voorbode en wordt opgevolgd door 'Crack The Shutters', 'The Planets Bend Between Us' en 'If There's A Rocket Tie Me On To It'. Helaas is geen van deze singles een noemenswaardig succes bij het grote publiek, maar liefhebbers smullen ervan.

Up To Now

De mannen van Snow Patrol hebben een flink portfolio opgebouwd en vinden het in 2009 tijd voor een compilatiealbum. Dit verzamelalbum, Up To Now, staat vol met oud materiaal en b-kanten, maar de band verrijkt de plaat ook met wat nieuw materiaal. 'Just Say Yes' is de eerste single van deze plaat en belandt al snel op de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten.

Fallen Empires

In november 2011 verschijnt het alweer zesde album Fallen Empires. Dat de band hierop experimenteert met een nieuw geluid is meteen hoorbaar op de eerste single 'Called Out In The Dark' dat de Snow Patrol-sound combineert met een elektrische sound. De tweede single 'This Isn't Everything You Are' klinkt toch meer zoals we van Snow Patrol gewend zijn: klein en uitmondend in een climax aan het eind.

Soundtrack voor Divergent

Snow Patrol maakt voor de soundtrack van de Amerikaanse film Divergent het liedje 'I Won't Let You Go'. Divergent is een verfilming van het gelijknamige populaire tienerboek, geschreven door Veronica Roth. In de thriller spelen onder andere grote sterren als Shailene Woodley, Theo James and Kate Winslet. De film draait vanaf begin april 2014 in de Nederlandse bioscopen. Het liedje wordt in februari 2014 uitgebracht. De volledige soundtrack van de film verschijnt 11 maart 2014.