Artiest

Electric Light Orchestra

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Electric Light Orchestra
Electric Light Orchestra, beter bekend als ELO, komt voort uit de band The Move. Jeff Lynne, Roy Wood en Bev Bevan vormen de basis van ELO al in 1971, maar zijn nog tot 1972 verbonden aan The Move. ELO staat bekend om haar symfonische rocknummers als ´Mr Blue Sky´, ’Don’t Bring Me Down’, ´Livin’ Thing´ en het nummer ´Xanadu´, wat ze samen met Olivia Newton John maken.

Hoewel Roy Wood er na een jaar al de brui aan geeft, is hij wel de grondlegger van Electric Light Orchestra. Als zijn voormalige band The Move zonder zanger komt te zitten, wordt Jeff Lynne benaderd. Hij wil wel komen zingen voor The Move, maar doet dat met Roy Woods ELO-project in het achterhoofd. 

Muzikale uitspattingen

Roy Wood is erg gefascineerd door aparte, exotische instrumenten en wil daar graag mee experimenteren in zijn muziek. The Move is echter commerciëler ingesteld en er is geen ruimte voor Woods muzikale uitspattingen. Lynne en Wood verlaten in 1972 samen met drummer Bev Bevan The Move en richten Electric Light Orchestra op. De band bestaat uit een hoop muzikanten; voornamelijk strijkers.

Ouverture

De groep heeft als plan verder te gaan waar The Beatles waren gebleven met ’I Am The Walrus’. Er komen een aantal strijkers bij de band, voornamelijk violen en cello’s, en hun eerste succes is in de maak. Met ’10538 Overture’ van hun album Electric Light Orchestra krijgen ze hun eerste hitnotering. 

Wizzards

De band lijkt een succes, maar na een jaar besluit Roy Wood uit de band te stappen om een meer pop-gerichte band te starten; ’The Wizzards’. Samen met hem vertrekken ook keyboardspeler Bill Hunt en cellist Hugh McDowell. Cellist Andy Craig houdt er helemaal mee op en Lynn moet weer op zoek naar nieuwe muzikanten. 

Face The Music

De personele bezetting schommelt erg halverwege de jaren ’70. Muzikanten komen en gaan en keren ook af en toe weer terug. De band tourt ondertussen lustig verder over de hele wereld. Waar The Move niet echt voet aan de grond kreeg in Amerika, slaagt ELO daar wel in. Het album Face The Music wordt goud, maar dat is niks vergeleken bij het succes van hun volgende album. Van A New World Record verkopen ze wereldwijd 5 miljoen exemplaren. Lynne ontbindt ELO eind jaren ’80. Drummer Bev Bevan richt Electric Light Orchestra Part II op. De single ’Honest Man’ wordt geen hit.

Mike Edwards

De vroegere cellist van ELO, Mike Edwards (62) wordt in 2010 tijdens een rit in zijn busje geraakt door een hooibaal van ruim 300 kilo. Hij is op slag dood.