Zwarte Cross

Pussy Riot komt naar de Zwarte Cross

  1. Nieuwschevron right
  2. Pussy Riot komt naar de Zwarte Cross

De feministische Russische punkband Pussy Riot komt deze zomer op uitnodiging van de Zwarte Cross én Amnesty International naar Lichtenvoorde.

Het is voor 't eerst dat de band in Nederland op een festival staat. En dan ook nog eens op de Zwarte Cross, het festival dat de band massaal steunden toen ze in 2012 in de gevangenis terecht kwamen. Vanwege veiligheidsredenen is het nog niet bekend wanneer en hoe laat ze spelen. Dit wordt pas tijdens de officiële persdag op 7 juli bekend gemaakt.

Hoe zat 't ook alweer

In 2012 worden de drie meiden van Pussy Riot vlak na elkaar opgepakt voor hun protestoptredens tegen de herverkiezing van president Poetin. Ze zijn het onder andere niet eens met de situatie van vrouwen in Rusland en strijden tegen de inperking van vrijheid. Dit doen ze op zo'n manier dat ze gearresteerd worden wegens hooliganisme. Van over de hele wereld krijgt de band steun voor hun actie. Van Madonna tot de Red Hot Chili Peppers en festival de Zwarte Cross.

Ondanks de steun gaan er twee van de drie naar een strafkamp van twee jaar. Uiteindelijk worden ze vervroegd vrijgelaten door de regering. Volgens de meiden een charmeoffensief van Poetin die zieltjes nodig had voor de Olympische Winterspelen dat jaar in Rusland. Het heeft de band niet gestopt. Tot op de dag van vandaag gebruiken ze de kracht van muziek en media om te vechten voor vrijheid in hun land.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwarte Cross

Ook de Zwarte Cross steunde samen met Amnesty International de band toen ze vast zaten. Door een Naked Run te organiseren vroegen ze aandacht voor de inperking van vrijheid in Rusland. 450 mensen rende met z'n allen naakt over het terrein en dat zag er ongeveer zo uit:

(Foto: Ben Houdijk)
Ster advertentie
Ster advertentie