Zwarte Cross

Dit is waarom je naar de Zwarte Cross moet

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom je naar de Zwarte Cross moet

Deze hele week geven we kaarten weg voor de Zwarte Cross. Maar wat maakt dat festival in het oosten van het land zo bijzonder?

Laten we beginnen met je vooroordelen: die kloppen. Crossmotors, boeren, klompen en bier horen absoluut bij dit festival. Maar er is zoveel meer! Al jaren is de Zwarte Cross een gevestigde naam in festivalland en met onder anderen De Staat, Fresku, Miss Montreal, Lucas Hamming, Typhoon en Indian Askin hebben ze ook dit jaar weer een te gekke line-up (het volledige programma vind je hier).

Geschiedenislesje

Voordat ze al die fijne artiesten binnenharkten, was de Zwarte Cross een crosswedstrijd waar iedereen met een werkend vervoersmiddel aan mee mocht doen. In 1997 was de eerste editie, waar zo'n 1000 mensen naar kwamen kijken. In 2005 was de eerste echte festival-editie en daar kwamen maar liefst 62.000 mensen op af. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot het grootste betaalde muziekfestival van Nederland, met bijna 200.000 bezoekers. Ook is het de grootste motorcross ter wereld, want crossen doen ze nog steeds.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tante Rikie

De mascotte en (officieuze) festivaldirecteur van de Zwarte Cross is Tante Rikie, wereldberoemd in de Achterhoek. Ze is de moeder van de manager van Joving en de Voederbietels, een Achterhoekse band die het festival organiseert. Als je op de Zwarte Cross rondloopt, moet je niet raar opkijken als je een stel sterke mannen met een troon tegenkomt, daar wordt Tante Rikie namelijk het hele festival op rondgedragen.

De Achterhoek

Het festival vindt plaats in Lichtenvoorde, in de Achterhoek. Onthoud dat laatste goed, want Achterhoekers (en Tukkers) stellen het niet echt op prijs als je de Achterhoek Twente noemt, of andersom. Het is net zoiets als niet weten wat het verschil is tussen Amsterdam en Rotterdam, of Brabant en Limburg. Zolang je dat goed doet is het er ontzettend gezellig. Als je niet uit de Achterhoek komt maar toch met de lokale bevolking mee wilt praten, hebben we twee tips voor je: maak je klinkers langer en je woorden korter. Loooop'n, dus, in plaats van lopen. En als laatste: leer bier drinken. In het oosten drinkt iedereen je onder tafel, zelfs dat lieve, zestienjarige meisje van 1 meter 50. Succes, en veel plezier!

Je kunt nog de hele week kaarten winnen voor de Zwarte Cross, dus houd je radio in de gaten voor de "oeh oeh ah ah Rikie Rikie"-kreet van Zwarte Cross-directrice Tante Rikie!

Ster advertentie
Ster advertentie