Vrijheid

Hoe zit het eigenlijk met die heli's rondom de Bevrijdingsfestivals?

foto: Foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zit het eigenlijk met die heli's rondom de Bevrijdingsfestivals?

Vandaag vliegen Ronnie Flex, Fedde Le Grand en My Baby met een helikopter van hot naar her. Als Ambassadeurs van de Vrijheid bezoeken zij de 14 bevrijdingsfestivals. Maar, hoe is het om een hele dag zo intensief te vliegen? En waarom wordt er eigenlijk voor gekozen om te vliegen? Hier lees je er meer over!

Waarom wordt er eigenlijk gevlogen?

Dat de Ambassadeurs van de Vrijheid rondvliegen om mensen te vertellen over het belang van vrijheid is al duidelijk, maar waarom vliegen ze rond? Hier zijn natuurlijk praktische redenen voor te verzinnen. Met de auto is het moeilijk om vier à vijf festivals te bezoeken in een kort tijdsbestek, zeker als je bedenkt dat het altijd een beetje chaos is in de buurt van de festivals.

Dit was echter niet de grootste reden om voor vliegen te kiezen. In 1991 werd zanger Hessel gevraagd om een nummer te schrijven voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hij wilde dit wel en aangezien het leger in die tijd onder vuur lag, dacht hij "Waarom betrekken we die er niet bij?" En zo geschiedde.


Frank vloog samen met zijn oma

3FM-dj Frank van der Lende zat samen met zijn 84-jarige oma in de helikopter. Zijn oma is Joods en is tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar twee concentratiekampen. In Franks familie werd weinig gepraat over de oorlog: "Vier jaar terug heb ik een radioreportage gemaakt met haar en toen brak het open."

Uiteindelijk zijn ze samen terug gegaan naar Westerbork. Frank: "Ik was mij er nooit zo bewust van dat de oorlog zo dichtbij zat." Vorig jaar vlogen ze dus samen door heel Nederland om mensen aan te moedigen de vrijheid te vieren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Misselijk worden met De Staat boven Nijmegen

Tegelijkertijd zat Herman samen met De Staat in de heli. Herman: "Het was best wel een toffe vlucht. De piloot nam alle tijd en zei: 'We gaan even een rondje Nijmegen doen, maar we gaan er wel zo schuin mogelijk overheen.'" De band komt oorspronkelijk uit Nijmegen en was enthousiast om hun stad zo van boven te zien. Zo vlogen ze over hun studio en het huis van drummer Tim.

Torre: "Meestal als ik in een auto zit, word ik al misselijk als ik naar jou kijk. Maar Teije de piloot heeft uitstekend gevlogen en er zelfs rekening mee gehouden volgens mij, al haalde hij soms wel wat gekke capriolen uit."Foto's: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie