Video

Broodje döner voor een stamceldönor

  1. Nieuwschevron right
  2. Broodje döner voor een stamceldönor

Vanochtend ging 3FM-dj Wijnand even zitten bij vier vrienden: Ewout, Wouter, Rinus en Koen. Het is bijzonder dat het clubje compleet is op Lowlands, want Koen had eigenlijk dit weekend een afspraak voor stamceldonatie.

Uitgesteld

Koen meldde zich een paar maanden geleden aan als stamceldonor en werd eind juli gebeld: er was een match. Eigenlijk zou hij dit weekend doneren, maar de transplantatie ging niet door: de ontvangende patiënt was niet sterk genoeg voor de procedure. Koen hoopt dat het over een maand of twee nog gaat gebeuren.

Wijnand vraagt hem waarom hij besloot zich aan te melden voor zo'n ingrijpende procedure. Koen: "Tijdens het bloedgeven zag ik een informatiefolder liggen en die deed me denken aan een jongen uit mijn straat waar ik vroeger altijd mee speelde, die leukemie heeft. En toen dacht ik, 'Dit is eigenlijk best wel iets wat ik kan doen.' Toen heb ik me meteen aangemeld."

Ingrijpende keuze

Vergis je niet: stamcellen doneren is een stuk ingrijpender dan bloed geven. Koen: "Je ligt er wel echt een paar dagen uit. Je bent er even ziek van en je moet een heel proces door. Al blijft het natuurlijk voor mij minder erg dan voor de patiënt zelf."

Volgens Koen is het belangrijk dat je erg goed nadenkt over een eventuele aanmelding via Stichting Matchis: "Zo'n donatie heeft veel invloed op je en ze hebben weinig aan een hele volle database met mensen die uiteindelijk toch 'nee' zeggen. Lees je goed in en denk er goed over na!"

Bedankje

Koens vrienden wilden hem in ieder geval in het zonnetje zetten voor zijn donorschap en hoe doe je dat nu beter dan met een broodje stamceldöner? Precies: niet. Je bekijkt het hele gesprek hieronder.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie